Hopp til hovedinnhold

Feiret Notoddens 100-årsjubileum

I dag besøkte Hans Majestet Kongen Notodden by i anledning 100-årsjubileet. I 1865 bodde det rundt 350 mennesker her. I dag huser Notodden over 12 000 innbyggere og en av Europas største bluesfestivaler.

08.10.2013

Med strategisk plassering øverst i Skiensvassdraget og kort avstand til Kongsberg ble Notodden et kommunikasjonssentrum for Øst-Telemark. I 1839 kom det ny vei til Kongsberg og da Telemarkskanalen åpnet i 1861 ble det også forbindelse til Grenland og havet. I 1871 startet togdriften mellom Kongsberg og Oslo, og dermed var ikke veien lang fra Notodden til hovedstaden.

Bystatus

Med Norsk Hydro og Tinfos som lokomotiver startet en storstilt industriutbygging på Notodden. På bare ti år vokste befolkningen fra tusen til fem tusen innbyggere, og det vokste fram et ønske om at Notodden skulle bli en egen by. Partene kunne derimot ikke bli enige om hvordan grensene skulle trekkes, så saken måtte til slutt avgjøres av Stortinget. Der ble det bestemt at Notodden skulle få bystatus fra 1. januar 1913.

Bowling i korridoren

På Haugmotun Sjukeheim var det full aktivitet da Kongen ankom, med bowling i korridoren og ballspill, krokket og laserskyting på utsiden. Hans Majestet ble tatt i mot av virksomhetsleder Veslemøy Gjuv ved porten til Sansehagen for demente. Her ble 100-årsjubileet markert med kveding og hesteskokasting – en av øvelsene i bluesbyens senior-OL.

Senior-OL

Initiativtakerne til senior-OL, Grethe Trovi Duesund og Geir Grimeland orienterte Kongen om prosjektet som «Livsglede for eldre» står bak. Kong Harald fikk også snakke med flere av de eldre som lever ut ideene om en aktiv alderdom. Ole Holta (89), tidligere hovedaksjonær i Tinfos, er giver av Sansehagen og har i hele sitt liv vært opptatt av idrett og kulturformål i Notodden. Ambros Nørstrud (83) er en ivrig luftgeværskytter og konkurrerer gjerne med de yngre, dette til tross for at han er blind på det ene øyet.

Jubileumsprogram på torget

I Notodden by var det rigget scene på torget, og her var mellom 1500 og 2000 samlet for å oppleve jubileumsprogrammet. Foran scenen og først blant publikum stod 300 barn. Kong Harald fikk se et innholdsrikt program med sang, musikk og dans om fortiden som industriby og nåtiden som bluesby, fint bunnet sammen med dikt, eventyr og stev av konferansier Olav Sem.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook