Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Istanbul

Deres Majesteter Kongen og Dronningen avslutter sitt statsbesøk til Tyrkia i dag. Etter å ha startet formiddagen på norsk-tyrkisk næringslivsseminar, fikk Kongeparet anledning til å besøke prkatbyggene Blå moské og Aya Sofia.

07.11.2013

Muligheter for økt næringssamarbeid mellom Tyrkia og Norge var temaet for dagens seminar på Istanbul Çırağan Palace Kempinski. Det bygges stadig flere norske skip i Tyrkia, og Kongen pekte på hvordan gode norske erfaringer med tyrkiske verft, kombinert med bruk av norsk design og teknologi i tyrkisk maritim industri, som ett av områdene der samarbeidet er til gjensidig nytte. 

Byutvikling og arkitektur er et annet tema under seminaret. Det norske arkitektkontoret Nordic Office of Architecture vant nylig oppdraget med å tegne verdens største flyplass som nå skal bygges utenfor Istanbul, og flere byutviklingsprosjekter ble presentert på seminaret i dag.

Kongen framholdt sjømat som et annet tema for økt samarbeid:

In this area, too, Turkey and Norway are finding more and more win-win effects. Sharing experience and expertise in seafood production and handling is one example; feeding a healthy population with Norwegian products that augment rather than compete with Turkish production is another.

Den blå moské og Aya Sofia

Etter seminaret besøkte Kongeparet både Den blå moské (eller Sultan Ahmet-moskéen, som den egentlig heter) og Aya Sofia. De to praktbyggene ligger nært ved hverandre i Istanbuls gamle bydel Sultanahmet.

Den blå moske ble bygget under Sultan Ahmet I tidlig på 1600-tallet, og er en av Istanbuls største moskeer. Tilnavnet har den fått på grunn av de keramiske İznik-flisene som kler den innvendig – i hovedsak hvite med blå dekor.

Aya Sofia er tusen år eldre (bygget 532–537) og var en gang kristenhetens største kirke. Etter at tyrkerne erobret Konstantinopel i 1453 ble Aya Sofia gjort om til moské – for så å bli sekularisert og gjort til museum i 1934.

Kongen kommenterte møtet med Tyrkia slik i besøkets første tale:

Da de norske vikinger for tusen år siden kom seilende hit, befalte høvdingen deres at de skulle se rett fram når de red inn i byen og late som de ikke var imponert. I dag tillater vi oss både å se og å bli imponert. 

I ettermiddag avsluttes statsbesøket med en lunsj der Istanbuls guvernør Hüseyin Avni Mutlu og fru Mutlu er vertskap.

 

Kong Harald og Dronning Sonja snakker med pressen ved avslutningen av statsbesøket til Tyrkia 5. - 7. november 2013. (Foto: NTB scanpix)
Fakta

Fakta om Tyrkia

Hovedstad: Ankara
Største byer: Istanbul, Ankara, Izmir

Størrelse: 770 760 km² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning 2010: ca 76,8 millioner
Offisielt språk: Tyrkisk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2013: President Abdullah Gül

Diplomatiske forbindelser mellom Tyrkia og Norge ble opprettet i 1925, og de bilaterale forbindelsene er meget gode.

Norsk eksport til Tyrkia er økende, særlig har økningen i salget av sjømat vært god. Statkraft har etablert seg for investering i vannkraftutbygging, og stadig flere norske fartøyer bygges i Tyrkia.

Over 400 000 nordmenn besøkte Tyrkia i 2012, og stadig flere slår seg ned. Per 2012 hadde over 5000 oppholdstillatelse. Det bor omlag 16 500 tyrkiske statsborgere og nordmenn av tyrkisk opprinnelse i Norge.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook