Hopp til hovedinnhold

Tid for strandrydding

I dag ryddet Kronprinsparet stranden ved Østre Bolærne med 7. trinn på Vikersund skole. Sammen med elevene deltok DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen i oppkjøringen til Strandryddedagen lørdag.

06.05.2014

Marin forsøpling er et voksende, globalt problem, og en utfordring også i norske farvann. Hvert år dumpes 36 000 tonn søppel i havet utenfor Norge. Både fisk og fugl dør på grunn av dette avfallet. Plast inneholder giftstoffer, pattedyr hekter seg fast i gamle garn og tau, og barn kutter seg på glass og metall som ligger på bunnen ved strendene. I fjor ryddet 10 000 frivillige 300 kilometer strand, og fjernet 116 tonn plast og annet søppel fra kysten vår.

Varmet opp med elever fra 7. trinn

I dag ryddet Kronprinsparet stranden ved Østre Bolærne sammen med 7. trinn på Vikersund skole. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk på seg egnede klær og elevene Kamilla Vik og Truls Fossen sørget for arbeidshansker. Kampanjeleder Mali Skogen fra Hold Norge Rent orienterte om Strandryddedagen, før de oppmøtte kunne gå i gang med arbeidet.

Det var ikke lite søppel som hadde drevet i land i løpet av vinteren, bare på denne ene stranden. Dykkere fra ProDykk på Nesodden deltok også i ryddingen, og viste fram hva de hadde funnet av søppel på havbunnen. 

Samler også informasjon

Hold Norge Rent etablerte Strandryddedagen som et pilotprosjekt i 2011. Dagen korresponderte med den internasjonale strandryddedagen til den amerikanske stiftelsen Ocean Conservancy. Registrering av funn ble gjort i henhold til deres metode, og kunne dermed inngå i deres globale statistikk. På denne måten fikk strandryddingen virkelig et internasjonalt perspektiv.

Søppel i havet følger vær og vind over landegrensene og gir uheldige konsekvenser for miljø, helse og økonomi. Omtrent 15 prosent av den marine forsøplingen ender langs kysten. Årlige ryddeaksjoner gir stadig oppdatert informasjon om mengder og type avfall, og gjør det mulig å redusere forsøplingen ved å jobbe aktivt mot kildene. 

Møte i departementet           

Miljø og klima sto på agendaen for Kronprinsparet også tidligere på dagen. Kronprinsen og Kronprinsessen hadde møte med statsråd Tine Sundtoft og andre fra ledelsen i Klima- og miljødepartementet, etterfulgt av et fagseminar om klima, naturmangfold og kulturminner.

Etter lunsj gikk turen til Nøtterøy, der Skjærgårdstjenesten hjalp Kronprinsparet over til Østre Bolærne. Under overfarten orienterte Bjørn Strandli om Færder Nasjonalpark.



Video: Kronprinsparet rydder strender på Østre Bolærne utenfor Nøtterøy sammen med 7. klasse på Vikersund skole. Foto: Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook