Hopp til hovedinnhold

Markering av 8. mai

Hans Majestet Kongen deltok i dag på markeringen av Frigjøringsdagen og Den nasjonale veterandagen. I dag hedrer vi alle veteraner, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner.

08.05.2014

Frigjøringsdagen har tradisjonelt vært en dag hvor vi hedrer våre krigshelter fra andre verdenskrig. I 2010 besluttet Stortinget at 8. mai-markeringen skulle utvides til å være en nasjonal veterandag. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler. I dag hedres derfor alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner.

Dagen markeres med en rekke arrangementer over hele landet, i tillegg til en nasjonal markering på Akershus festning. I dag deltok både Kong Harald, Stortingspresidenten, statsministeren og forsvarsministeren i seremonien.

Statsministeren talte

Kong Harald ble tatt i mot av kommandanten på Akershus festning, brigader John Einar Hynaas. Kongen og kommandanten ble stående mens F-16 fløy over festningen. Etter overflyvingen fulgte "Ja, vi elsker", før Kongen inspiserte æresavdelingen.

Kong Harald gikk til Nasjonalmonumentet hvor det ble lagt ned krans, og statsminister Erna Solberg holdt tale. Det var Anders Nysted som holdt Soldatens tale.  

Norges høyeste utmerkelse

Hans Majestet Kongen foretok utdelingen av to krigskors med sverd. Dette er Norges høyeste utmerkelse, etablert av Kong Haakon VII i 1941. Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland og Løytnant Hesseberg Vikebø mottok medaljen fra Kongens hånd i dag. Løytnant Hesseberg Vikebø mottok også St. Olavsmedaljen med Ekegren, og blir med dette Norges høyest dekorerte offiser i moderne tid.

Hesseberg Vikebø mottok utmerkelsene for anti-terrorinnsats i Kabul. I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at hans "mot og tapperhet under stort psykisk press i denne ekstreme situasjon, og vilje til å utsette seg for stor fare, er langt over det som forventes. Hans lederegenskaper og dyktighet i kontraterror-rollen er et eksempel til etterfølgelse, og mangler trolig sidestykke i norsk militær historie.

I 1994, som 21-åring, ledet Brændeland den dramatiske evakueringen av til sammen 285 pasienter og 21 pårørende fra et utbombet sykehus i byen Gorazde i Bosnia-Hercegovina. Mange menneskeliv ble reddet takket være hans personlige mot, handlekraft og ledelse.

Flere tildelinger

Det ble delt ut flere utmerkelser i dag, for tapperhet og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan:

Fenrik Espen Høilund og fenrik Kevin Haug Lamptey mottok St. Olavsmedaljen med ekegren.

Major Ole-Christian Emaus mottok St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen.

Rittmester Herman Eldorhagen mottok St. Olavsmedaljen med ekegren.

Rittmester Marius Kristiansen mottok Krigsmedaljen.

Fedrelandssalmen avsluttet den høytidelige seremonien.

 

(Kilde: Forsvaret.no)

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook