Hopp til hovedinnhold

Hedret de falne ved Helgoland

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprinsesse Mary av Danmark deltok i dag ved 150-årsmarkeringen for de danske falne i slaget ved Helgoland i 1864.

09.05.2014

Etter slaget ved Helgoland 9. mai 1864, der den danske marinen påførte den prøyssisk-østerrikske flåten store tap, ble også flere danske marinesoldater drept og skadet. Danske fregatter søkte havn i Kristiansand, og her fikk 55 sårede behandling. De 18 som døde under slaget ble begravet her.

På Kristiansand kirkegård ble det i 1865 reist en bauta over de falne. I regi av Det danske sjøheimevernet og Helgolandslauget legges det hvert år ned en krans her.

Minnegudstjeneste

For Kronprinsessene startet dagen med en minnegudstjeneste i Kristiansand Domkirke. På vei ut av kirken, ble det gitt en orientering om fregatten "Jylland" - ett av skipene som fraktet de døde og sårede i land. En modell av "Jylland" er utstilt i våpenhuset.

Følget vandret over torget til Rådhuskvartalet hvor Kronprinsessene fikk blomster og omvisning.

Ett minutts stillhet

Selve minneseremonien fant sted ved bautaen på kirkegården. Tveit Union musikkorps,  Christianssands Sjømandsforenings shantykor og et kor fra Danmark ga tonefølge. Kommandørkaptein Arne Petersen holdt minnetalen, før Kronprinsesse Mary, og representanter for Danmarks Marineforening og Tønder Marineforening la ned kranser. Kransnedleggelsen ble etterfulgt av ett minutts stillhet til de falnes ære.

Avslutningsvis ble salmen ”Hvor skjønt at slaa for fædrelandet” og ”Ja, vi elsker dette landet” sunget.

Lasaretthøyden

Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprinsesse Mary reiste videre til Lasaretthøyden på Odderøya. Her fikk de orientering om Karantenestasjonen og "HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788", ved Leif Andreas Thortveit.

Et av Laugets viktigste formål er å bevare og rehabilitere de gamle kulturminnene på Odderøya, med særlig vekt på den eldste maritime og militære historie, spesielt på Lasaretthøyden. Den gamle festningen og Karantenestasjonen (1804 – 1914) er det selvsagt meget viktig å ivareta. Festningsverkene og bygningene på Lasaretthøyden er tatt inn i Riksantikvarens landsverneplan som et meget bevaringsverdig bygningsmiljø med stor historisk dybde. 

Kronprinsesse Mary fikk anledning til å gi navn til "Kronprins Frederiks portal", og Kronprinsesse Mette-Marit kunne vise Kronprinsesse Mary hjembyen sin fra utkikkspunktet på Lasaretthøyden.

Fløytet ombord

I ettermiddag ble Kronprinsessene fløytet ombord på et dansk marinefartøy ved Lagmannsholmen. Her ble det holdt mottakelse for 150 gjester. Christianssands Sjømandsforenings shantykor stod for underholdningen, og Oldermand ved Helgolandslauget overrakte Kronprinsessene hver sin minnemedalje for Slaget ved Helgoland.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook