Hopp til hovedinnhold

Festgudstjeneste i Nidarosdomen

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var til stede i Nidarosdomen i dag, under økumenisk jubileumsgudstjeneste i anledning 200-årsjubileet for Grunnloven. For hundre år siden var det også festgudstjeneste for Grunnloven her.

20.05.2014

I ettermiddag gikk Deres Majesteter i land i Trondheim fra Kongeskipet Norge. Her ble de mottatt av havnekaptein, fylkesmann, ordfører og politimester - og salutt fra Kristiansten festning. Kongeparet er på vei til sin årlige fylkestur, som denne gangen finner sted på Nordmøre, og er i Trondheim for å overvære festgudstjenesten i anledning Grunnlovens 200-års jubileum i Nidarosdomen.

Til stede under gudstjenesten var også preses biskop Helga Haugland Byfuglien, biskop Tor Singsaas og domprost Ragnhild Jepsen, sammen med representanter fra ulike kirkesamfunn. Gudstjenesten i dag var en økumenisk seremoni - et begrep som betegner samarbeid mellom ulike kirkesamfunn med sikte på å synliggjøre at Kristi kirke egentlig er én.

Festgudstjeneste

Da Kongeparet ankom Nidarosdomen, ble de ledsaget fra Vestfronten til sine plasser på første rad i domen. Vestfronten er Nidarosdomens fasade mot vest. Den massive veggen kjennetegnes av det store rosevinduet og er rikt dekorert med statuer og ornamenter.

Medvirkende under festgudstjenesten var Nidarosdomens Jentekor, Luftforsvarets musikkorps, domkantor Magne H. Draagen og H. Ødegaard med urfremførelse av «Graduale» og «Halleluja». Det hele ble direkte overført på NRK P1.

Norges nasjonalhelligdom

Nidarosdomen er Norges nasjonalhelligdom. Omkring år 1070 lot Kong Olav Kyrre rive det lille trekapellet som var reist over St. Olavs grav – og lot bygge en steinkirke. Dette var begynnelsen på Nidarosdomen. I 1153 ble erkebispesetet opprettet i Nidaros, noe som styrket ønsket om å bygge ut Olav den Helliges kirke. Man antar at hele kirken stod ferdig omkring 1300.

På Nidarosdomens hjemmesider står det å lese at domen forfalt og var sterkt skadet etter en rekke branner - men med en økende nasjonal bevissthet på 1800-tallet ble det etter hvert reist krav om gjenoppbygging av Nidarosdomen til middelalderens storhet. Derfor ble en egen bygghytte, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider - etablert i 1869. Restaureringen og gjenoppbyggingen av Nidarosdomen har pågått sammenhengende i over 130 år - og den pågår ennå.

Kirkekaffe

Etter festgudstjenesten ble det invitert til kirkekaffe på Vestfronten. Her fikk Kongeparet blant annet møte styreleder i Norges Kristne Råd, Søster Else-Britt Nilsen, biskop Tor Singsaas, menighetsrådets leder, Sissel Mørreaunet og direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Steinar Bjerkestrand.

Så reiste Kongen og Dronningen tilbake til Kongeskipet, og reisen videre mot fylkesturen som starter i Aure i morgen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook