Hopp til hovedinnhold

Kongelige portretter

Lørdag 24. mai åpner en stor utstilling med tittelen «Kongelige portretter i Norge 1814-2014» på Vestfold Kunstmuseum Haugar. I den forbindelse er det lånt ut åtte kunstverk fra De kongelige samlinger.

23.05.2014

Blant kunstverkene som er lånt ut, er Louis Sparres portrett av Kronprinsesse Märtha fra 1929. Portrettet var en gave fra Svensk Veckotidning til Kronprinsparet i anledning bryllupet 21. mars 1929.

Louis Sparre (1863-1964) var en svært produktiv maler, tegner og designer. Han regnes som grunnlegger av Karelianismen i Finland sammen med Akseli Gallen-Kallela (1865 –1931), en bevegelse som var sterkt influert av romantiske idealer i samtiden.

Utstillingen

Haugar presenterer utstillingen slik:

Portrettene rommer et stort mangfold av fremstillingsmåter. Unionskongene anvendte kunsten helt bevisst for å synliggjøre og legitimere Bernadotte-dynastiets posisjon her til lands. Fremstillingene av Haakon VII vektlegger hans rolle som offiser og frihetssymbol, men har samtidig et nøkternt preg. Portrettene av Kong Olav spenner fra opphøyd monark til folkelig «skikonge». 

Mange av verkene har oppnådd nasjonal ikonstatus. Slik bidrar de til å opprettholde det kollektive minnet om noen av vårt lands fremste historiske skikkelser og øyeblikk. Utstillingen inkluderer malerier, skulpturer, tegninger, grafikk og foto.

Flere av Norges mest kjente kunstnere er representert i utvalget, blant andre Gustav Vigeland, Per Krohg, Odd Nerdrum og Ida Lorentzen. En mindre del av utstillingen er viet bruken av kongelige portretter i populærkulturen. Sjangeren har aldri tidligere blitt presentert i en tilsvarende bredde i norsk sammenheng.

Utstillingen varer til 28. september 2014.

(Kilde: Haugar.com)

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook