Hopp til hovedinnhold

70-årsmarkering av D-dagen

Hans Majestet Kongen er i Frankrike sammen med stats- og regjeringssjefer fra samtlige nasjoner som deltok ved landgangen i Normandie for 70 år siden. I ettermiddag la Kongen ned krans ved minnesmerket i Villons-les-Buisson i Normandie.

05.06.2014

Under seremonien ved minnesmerket talte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Fikk norske gatenavn

Under kransenedleggingen ble Kongen ledsaget av en ung og en eldre veteran. Etter seremonien ved minnesmerket åpnet Kongen sammen med ordføreren i Villons-les-Buisson, Gérald Aniel, tre gater og et torv som har fått norske navn - «Rue Norvège», «Rue d’Oslo» og «Rue Narvik» samt «Place Helland».

Sammen klippet de to en snor som markerte navngivingen.

Mottakelse for krigsveteraner

Under oppholdet i Normandie bor Kong Harald om bord på Kongeskipet «Norge», der han i kveld var vert for en mottakelse for blant annet krigsveteraner som er til stede ved 70-årsmarkeringen.

Foruten Kongen og forsvarsministeren er også stortingspresident Olemic Thommesen og statsminister Erna Solberg til stede i Normandie.

D-dagen 1944

I morgen starter Kong Harald dagen ved å være til stede ved en fransk-norsk minneseremoni i Hermanville-sur-Mer, og senere på dagen deltar Kongen på den internasjonale minnemarkeringen i Ouistreham sammen med stats- og regjeringssjefer fra alle nasjoner som deltok ved landgangen i 1944. Før selve seremonien er Frankrikes president François Hollande vert for en lunsj.

D-dagen var den hemmelige koden til de allierte for landgangen i Normandie 6. juni 1944. Invasjonen er en av de største militære operasjoner som er blitt gjennomført, og den ble ledet av den amerikanske generalen Dwigth D. Eisenhower – som senere ble president i USA, og den britiske generalen, Bernard Law Montgomery.

Norsk innsats

Invasjonen, som var meget nøye planlagt, startet ved morgengry med flydropp av soldater som skulle beskytte flankene. Den første dagen ble 24 000 fallskjermsoldater satt inn i kampene. 7000 skip sto for transporten, og landsettingen av 156 000 infanterisoldater ble landsatt på strendene i Normandie.

Den norske innsatsen besto av to jagerflyskavdroner, ti marinefartøy og 43 skip fra handelsflåten. De allierte landgangstyrkene møtte hard motstand fra tyskerne, men maktet å etablere brohoder flere steder. Etter seks dager kontrollerte de allierte en kystlinje på 95 kilometer og over 300 000 allierte soldater var satt i land. Etter en måned var en million allierte soldater på fransk jord.

Begynnelsen på slutten for 2. verdenskrig

Invasjonen i Normandie var begynnelsen på slutten av den 2. verdenskrig. På alliert side deltok det styrker fra USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Polen, Belgia, Tsjekkoslovakia, Hellas, Nederland og Norge.

Kong Harald var også til stede ved 50-års- og 60-årsmarkeringen for D-dagen i henholdsvis 1994 og 2004.

Kongen i Normandie for å markere at det er 70 år siden D-dagen og landgangen av allierte styrker (Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook