Hopp til hovedinnhold

Kongen talte på Akershus

Hans Majestet Kongen talte på Akershus festning i dag. - Slik vi aldri skal glemme 9. april, skal vi alltid minnes 8. mai. 

08.05.2015

Kong Harald deltok ved markeringen av Forsvarets veterandag på Akershus festning i ettermiddag. Veterandagen markeres den 8. mai hvert år, og var denne gangen selvfølgelig preget av 70-årsmarkeringen for frigjøringen og slutten på 2. verdenskrig i Norge.

Under en høytidelig seremoni la Kongen ned krans ved Nasjonalmonumentet på festningen. Men først talte Hans Majestet.

Mange venter fortsatt på sitt 8. mai

- Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa Kong Harald, som løftet fram de mange som også i dag kjemper for sin frihet og drives på flukt.

- Også i dag opplever uskyldige mennesker over hele verden krig og konflikt. Hver dag taper noen sin frihet, og hver dag mister noen sine kjære. (...)
Mange land og folk venter fortsatt på sitt 8. mai. Også i dag kjemper mange for frihet og demokrati. Som en konsekvens av krig og konflikt må de reise fra dem de er glad i. En flyktning bærer ikke bare sitt personlige sår, men også på et folks håp om en ny begynnelse.

Kong Harald pekte også på deportasjonen av 772 norske jøder og jødiske flyktninger, og advarte mot det hat og trusler både jøder og andre minoriteter opplever også i dag.

- Hat og fordommer gjør oss mindre. Anstendighet gjør oss alle større.

Hans Majestet avsluttet sin tale med et løfte:

- Til alle som kjempet under de fem lange årene. Til alle veteraner – gamle som unge. Til alle som slåss mot krig og urett – og for fred og frihet, demokrati og menneskerettigheter:

Slik vi aldri skal glemme 9. april, skal vi alltid minnes 8. mai.

Medaljeseremoni

Tyve personer ble dekorert under seremonien på Akershus festning i dag. Blant mottakerne er veteraner både fra 2. verdenskrig og fra internasjonale operasjoner.

Wilhelm Mohr, Joachim Rønneberg, Ragnar Ulstein og Wilhelm Molberg Nilssen har alle tidligere mottatt anerkjennelse for sin innsats under krigen. I dag mottok de Forsvarets hederskors for det store arbeidet de har gjort for å formidle krigshistorie.

For heltemot og utmerket innsats ved operasjoner i Bosnia-Hercegovina og Afghanistan ble det tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen, Forsvarets hederskors, Forsvarets innsatsmedalje med rosett og Forsvarets innsatsmedalje. Se en presentasjon av alle mottakerne via pekeren til høyre.

Utstilling om Krigskorset

Senere i dag er Kong Harald til stede ved åpningen av Forsvarsmuseets utstilling om Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset.

Æresbevisningen ble innstiftet av eksilregjeringen i London i 1941, og delt ut fram til 1949. I 2009 ble det besluttet å gjeninnføre tildelingen av Krigskorset med sverd for heltemodig innsats. Fram til da var alle tildelinger gjort på bakgrunn av fremragende innsats under 2. verdenskrig. Etter 2009 har 7 personer fått utmerkelsen for innsats i internasjonale operasjoner i senere år.

Utstillingen belyser både historien og samtiden gjennom sine fire tema: Felttoget 1940, Operasjoner på norsk jord, Operasjoner på utefronten og Operasjoner i nyere tid. Alle de 289 personene som har fått Krigskorset med sverd presenteres.

Etter åpningen vil Kongen få en omvisning i utstillingen, blant annet i følge med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og kurator Ågot Gammersvik. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook