Hopp til hovedinnhold

Tusen tegninger

Hans Majestet Kong Harald fikk overbrakt mer enn 1000 barnetegninger og hilsener i går - bundet inn i regi av Nasjonalmuseet.

19.05.2015

Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff ble mottatt av Hans Majestet i audiens på Slottet. Eckhoff kom for å overlevere i overkant av 1000 barnetegninger og hilsener til Kongeparet.

Tegningene og hilsenene ble laget i forbindelse med vandreutstillingen "Den lengste reisen (1940-1945)” som gikk over hele Norge i 2012 - 2014. Nasjonalmuseet har fått bundet inn alle tegninger og hilsener som i alt utgjør fem bind.

Den lengste reisen

Vandreutstillingen "Den lengste reisen" omhandlet Kongefamiliens lange, ufrivillige utenlandsopphold gjennom krigsårene 1940–45.

Tyske tropper angrep Norge om morgenen 9. april 1940. Senkingen av Blücher i Drøbaksundet forsinket angrepet og Kongefamilien, Regjeringen og de fleste av stortingsrepresentantene kom seg ut av Oslo før soldatene rykket inn.

Kongefamilien flyktet nordover og måtte til slutt forlate landet. Kong Haakon og Kronprins Olav reiste til London der de ledet den norske eksilregjeringen. Kronprinsesse Märtha dro med Prins Harald, Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid over til Sverige og senere videre til USA.

Vandreutstillingen formidler angrepet, flukten, eksilet og hjemkomsten i 1945 gjennom historiske gjenstander, fotografier og film. 

Den kongelige reise

Utstillingen var en av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen "Den kongelige reise" utgjorde Regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 75-årsdager i 2012.

Utstillingen ble gjennomført i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook