Hopp til hovedinnhold

Friluftsgalleri og Skulpturlandskap

Hennes Majestet Dronningen åpnet Bø Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland i dag. Galleriet gir en samlet presentasjon av de mange skulpturene som er spredt utover fylket.

24.06.2015

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling og består av (snart) 36 skulpturer plassert ute i landskapet i 35 Nordlandskommuner - og en i Troms.  

Kunstnere fra 18 ulike land står bak kunstverkene, som de har laget etter å besøkt kommunen og naturen der skulpturen skulle stå. Den 19. kunstneren med det 36. kunstverket får sitt bidrag offisielt åpnet i morgen.

Bø Friluftsgalleri

Bø Friluftsgalleri er en permanent fotoutstilling som viser skulpturene i Skulpturlandskap Nordland. Og på samme måte som skulpturene selv er plassert ute i landskapet, er også galleriet plassert utendørs. Friluftsgalleriet presenterer alle skulpturene i Skulpturlandskapet, og gjør det mulig å oppleve prosjektet under ett.

Åpnet offisielt i dag

Dronning Sonja ankom Vinjesjøen i formiddag. Hun fikk møte både blomsterbarn og tre lokale hundreåringer før selve arrangementet tok til.

Taler og kulturinnslag markerte åpningen av friluftsgalleriet. Ordfører Sture Pedersen og fylkesordfører Sonja B. Steen talte, mens Ole Edvard Antonsen sto for det musikalske.

Etter åpningen fikk Dronningen en omvisning i utstillingen av kurator Maaretta Jaukkuri og arkitekt Fredrik Lund.

Mannen fra havet

En av skulpturene er plassert ikke langt fra Bø museum. Det er Killi Olsens skulptur, Mannen fra havet, og Dronning Sonja kunne ta den over fire meter høye mannen i nærmere øyesyn i dag.

Skulpturen ble oppført i 1994, og er laget i støpjern. I presentasjonen av kunstverket på Skulpturlandskapet.no, skriver Maaretta Jaukkuri:

Vi er i ferd med å spinne en historie om en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. I hånden holder han en obelisk-formet krystall, som et offer (...) til sitt tidligere bosted. Mannens form er fortsatt merket av hans tidligere eksistens. Han har også en liten åpning i ryggen, en nisje for familien. De nye hovedpersonene i hans jordiske liv?

Plasseringen i landskapet - på land, men nære havet - er med på å understreke båndet mellom. "Den skal stå som et fyrtårn og hylle havet", har kunsteren selv uttalt.
 

I morgen: Anawana Haloba

I morgen foretar Dronningen den offisielle åpningen av den siste skulpturen i landskapet. Det foregår på Træna, og kunstneren representerer den 19. nasjonaliteten som deltar i prosjektet.

Skulpturen er laget av Anawana Haloba, som er født i Zambia, men bor og arbeider i Oslo. Verket heter "En sang, et dikt, se dit hen" og er en skulptur i sort granitt, bronse og transparent matt massiv akryl. Den inneholder også lys og spesialkomponert lyd/musikk. Kroken på toppen er en forstørret kopi av en 9000 år gammel fiskekrok funnet på Træna.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook