Hopp til hovedinnhold

Agnar Mykle 100 år

"- Den frie kunsten må aldri begrenses av vår frykt for å se i oss selv", sa H.K.H. Kronprinsessen. Hun åpnet utstillingen "Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur".

24.09.2015

I år er det 100 år siden forfatteren Agnar Mykle ble født. Navnet hans er uløselig knyttet til Den røde rubin - boken som ble anmeldt og inndratt så sent som i 1957 på grunn av sine eksplisitte skildringer av det seksuelle. Forfatter og forlegger ble frikjent i Høyesterett året etter. Nasjonalbiblioteket markerer jubileet med en rekke foredrag, samt utstillingen "Den røde rubin. Erotiske overtredelser i norsk litteratur".

Saken mot Mykles roman er norgeshistoriens største litterære rettsprosess. Den står i sentrum for Nasjonalbibliotekets utstilling, som bruker Rubinen som fokus når de forteller den mangefasetterte historien om erotiske provokasjoner i norsk litteratur fra 1880-tallet til vår tid.

Flere provokasjoner

For Agnar Mykle var ikke den eneste. I åpningstalen sin trakk Kronprinsessen fram flere eksempler på bøker som vakte stor motstand - og forbud - i sin tid.

- I 1886 ble Hans Jæger dømt av høyesterett til 60 dagers fengsel for utgivelsen av boken «Fra Kristiania-Bohemen». Samme år ble Christian Krogh ilagt bøter for romanen «Albertine» - og samtlige bøker ble beslaglagt før de kom i butikkhyllene.

I dag har begge bøkene sin selvfølgelige plass i den norske litteraturhistorien - for sine litterære kvaliteter.

- Om vi kan lære noe av dette i dag, sa Kronprinsessen, er det kanskje å være forsiktige med å fordømme ytringer og kunstneriske uttrykk i vår samtid. Det er så fort gjort å se seg tilbake når det har gått en liten stund og spørre seg hva vi egentlig drev med.

Kronprinsesse Mette-Marit siterte også Mykle selv, som i en kommentar til rettssaken hadde dette å si om dem som raste mot ham:

Du reagerer aldri så sterkt som på det menneske som gjør noe du selv har tenkt på, ønsket sterkt, men ikke våget å gjøre.

God reklame

Så kan man også stille spørsmål ved hvor vellykket slike forbud er, hvis målet er å hindre spredning.

Før Den røde rubin skulle utgis i Danmark, ga Sigurd Hoel denne ironiske kommentaren til Berlingske Tidende: "Før angrebene mod Agnar Mykle satte ind, var Den Røde Rubin trykt i 4.000 eksemplarer, hvoraf halvdelen var solgt. Nu er bogen kommet i et oplag paa 200.000 og vel læst af 1 million. Angriberne har haft held med sig" ...

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook