Hopp til hovedinnhold

Hvordan beskytte våre verdier?

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon modererte samtalen da Global Dignity og Nobels fredssenter inviterte til seminar torsdag kveld.

29.04.2016

Hvordan kan vi holde fast ved grunnleggende menneskelige verdier i en tid med polarisering og konflikt? Nobels Fredssenter åpnet dørene i forbindelse med Global Dignitys årlige ledersamling i Norge denne uken.

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit var til stede i salen, da Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors og styreleder i Global Dignity Norge, Anine Kierulf, postdoktor ved Senter for menneskerettigheter, Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Pekka Himanen, co-Founder i Global Dignity og professor i filosofi, samt ungdomsorganisasjonen VIBRO, møttes til samtale om veien fra ekstremisme til verdighet.

- Jeg vil takke alle for at dere bryr dere og engasjerer dere. Vi må aldri glemme hva verdighet dreier seg om, sa Mollekleiv i sin innledning.

Lang vei å gå

I paneldebatten deltok også Phuti Mahanyele, Global Dignity Country Chair for Sør-Afrika, som blant annet snakket om ekstremisme i Afrika, og spesielt Sør-Afrikas vei mot forsoning etter apartheid-styret.

- Det jobbes hele tiden med å se livet bak ekstremismen. Mye bra har skjedd i Sør-Afrika etter apartheid, blant annet gjennom husprosjekter. Men fortsatt er det mye som gjenstår, sa hun i samtalen med Kronprinsen.

Hvilken rolle verdighet kan spille i Sri Lanka og andre land med etniske konflikter, samt hvordan verdighet og identitet strekker seg ut over hvilken tro man tilhører, ble også diskutert fra scenen. 

Setter lit til neste generasjon

Pekka Himanen understreket at verdighetsprinisppet er noe som bør forene i stedet for å splitte.

- Verdighet er kjerneverdien i alle de store verdensreligionene. Likevel har alle grunn til å spørre seg selv "Hvordan behandler jeg andre?", sa han, før han siterte diktet "Gjør det likevel", som er kreditert Moder Teresa.

Lars Gule mener noe av det viktigste som må til for å bygge broer er å unngå polarisering. Selv om han mener det er en voksende tendens i politikken, kan kampen fortsatt vinnes på sosiale medier, påpeker han.

- For å demme opp for polarisering, er språkbruken i sosiale medier viktig. På det området vil kanskje neste generasjon være flinkere enn oss. 

 

Ledermøtet i Global Dignity finner sted fra 27. - 29. april.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook