Hopp til hovedinnhold

Norsk Bremuseum er 25 år

I dag tok H.K.H. Kronprinsen del i markeringen av Norsk Bremuseums 25-årsjubileum. Det var Hennes Majestet Dronningen som åpnet museet, 31. mai 1991.

03.06.2016

- Gratulerer med 25-årsjubileet! Lykke til med de neste 100 årene – i en tid hvor museets formidling blir stadig viktigere for oss mennesker og kloden vår, sa Kronprins Haakon til de mange som var møtt fram på folkefesten i Fjærland. 

Ved Bøyabreen

Norsk Bremuseum er et nasjonalparksenter, med vekt på informasjon om Jostedalsbreen nasjonalpark. Jostedalsbreen er 474 km² stor, og dermed den største isbreen på det europeiske fastlandet.

Dagens markering startet ved Bøyabreen - en av armene på Jostedalsbreen. Brearmen har trukket seg mye tilbake de senere årene, og i dag er armen delt i to av issmeltingen. Ved vannet foran breen ble Kronprins Haakon orientert om hvordan utviklingen er for breene i Norge generelt og for Jostedalsbreen i særdeleshet. Kronprinsen fikk også høre om både "Grønn skole" og det nye mastergradstudiet, Climate Change Management.

Deretter bar det til selve Bremuseet, der Kronprins Haakon fikk en omvisning både i hovedutstillingen og klimautstillingen, ledsaget av styreleder Olav Orheim og museets direktør, John Brekke.

Klimaseminar

Besøket i Fjærland ble avrundet med klimaseminar i museets kinosal. For formidling av forskning og kunnskap om klima og klimaendringer er en vesentlig del av virksomheten ved Bremuseet.  

På programmet sto innlegg om status for klimasituasjonen, og situasjonen i havene. Klimakommunikasjon var også et viktig tema, som ble belyst fra flere vinkler. Både forskernes rolle i kommunikasjonen, politikerne og medias rolle berørt.

Tegnet av Sverre Fehn

Norsk Bremuseum ligger spektakulært til i Fjærdal, med Jostedalsbreen i bakgrunnen. Selve bygningen er tegnet av den verdenskjente arkitekten Sverre Fehn.

Da det ble besluttet å utvide museet med et tilbygg som skulle huse en utstilling om klimaendringer, var det igjen Fehn som tok oppdraget med å tegne tilbygget. En utfordring for arkitekten, siden den opprinnelige bygningen allerede var en ferdig helhet. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook