Hopp til hovedinnhold

Japanomania i Norden

I kveld kunne Hennes Majestet Dronningen åpne Japanomania i Norden 1875–1918. De to utstillingene viser den store innflytelsen japansk kunst hadde på nordisk kunst og design.

16.06.2016

Utstillingen består av to deler - en på Kunstindustrimuseet og en i Nasjonalgalleriet. Samlet viser de nesten 400 gjenstander inspirert av japansk design og nesten 200 malerier og tresnitt. Verk av Gerhard Munthe, Helene Schjerfbeck, Oda Krohg og Nikolai Astrup presenteres sammen med japansk-inspirerte verk av Monet, Gauguin og van Gogh.

Japanisme og modernisme

Da Japan åpnet grensene i 1854, avfødte det en bølge av inspirasjon i kunstverdenen. Til Norden nådde innflytelsen på 1880-tallet, der den fikk stor innvirkning på utviklingen av nordisk modernisme. Asymmetri, forenkling, stilisering og friere former var nye stiltrekk som revolusjonerte både kunst og kunsthåndverk.

- Utstillingene her i Nasjonalgalleriet og på Kunstindustrimuseet gir et godt innblikk i hvor viktig den japanske kunsten har vært for modernismen i Norden, sa Dronning Sonja i sin hilsen under åpningen i kveld.  Dronningen pekte spesielt på båndene til Nikolai Astrup:

- Morsomt er det også at vi denne sommeren har anledning til å se japanismens sterke trekk i Nikolai Astrup utstillingen på Henie-Onstad kunstsenter. Dette er tydelig i hans grafikk, spesielt i hans tresnitt – som for eksempel i verket «Fugl på en sten». Her viser trær og kvister i silhuett den japanske inspirasjonen. 

Til ut i oktober

Utstillingen åpner for publikum i morgen, 17. juni, og står til 16. oktober.

Den er et samarbeid mellom Ateneum, Finlands Nasjonalgalleri, Statens Museum for Kunst i København og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Norge. Kurator for utstillingene er Widar Halén og Vibeke Waallann Hansen.

 

Kilde: Nasjonalmuseet.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook