Hopp til hovedinnhold

Jubileumsforedragene fortsetter

Det blir tre nye foredrag i Slottskapellet i høst. De tar for seg H.M. Gardens historie, framveksten av byen rundt Slottet og skatter fra De kongelige samlinger.

26.08.2016

I anledning Kongeparets 25-årsjubileum arrangerte Åpent Slott en serie foredrag i Slottskapellet i vår. De første foredragene fylte Slottskapellet med interesserte. Derfor forstetter Åpent slott med ytterligere tre foredag utover høsten 2016.  Siden to av disse foredragene ble utsolgt umiddelbart, er det satt opp en "ekstraforestilling" på hver av disse.

Høstforedragene er:

H.M. Kongens Gardes historie

Foredrag ved løytnant Dwayne Fairchild, 13. september klokken 18.30.

"Det kongelige norske Gardeskarpskytterkompagni" ble opprettet 1. november 1856 for å bidra til vaktholdet rundt Kong Oscar I i Stockholm. Mot slutten av unionstiden ble Garden overført til Christiania, og H.M. Kongens Garde har stått vakt ved Det kongelige slott og andre kongelige residenser siden 1888. Kongens Garde inngår også i forsvaret i hovedstaden, og foredraget omhandler også gardistenes innsats 22. juli 2011.

Hør om Gardens historie fra 1856 fram til i dag, og se alle paradeuniformene som har vært i bruk gjennom tidene.

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

Da byen rundt Slottet vokste fram

Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 6. desember klokken 18.30 (billetter igjen)
Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 26. oktober klokken 18.30 (UTSOLGT)
Foredrag ved kunsthistoriker Nina Høye, 25. oktober klokken 18.30 (UTSOLGT)

Samtidig med at Det kongelige slott ble oppført og en ny paradegate ble anlagt for å knytte Slottet og Christiania sammen, vokste en ny bydel fram gjennom anleggelsen av Store og Lille parkvei. I dag kjenner vi dem som Parkveien og Wergelandsveien. Foredraget fokuserer på Wergelandsveien, der det ble lagt ut tomter på auksjon i midten av 1840-årene. Historien om menneskene som bygget og levde i denne delen av det nye Christiania er spennede og mangefasettert. Her dukker det opp både kjente og mindre kjente aktører, og fasiliteter vi i dag tar for gitt - som innlagte vannledninger - kan avstedkomme både humor og dramatikk når de er vanskelig tilgjengelige...

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

Fra de kongelige samlingers skattkammer: En kongelig samling fra et fordums palé

Foredrag ved en av Hoffets kunsthistorikere, 22. november klokken 18.30 (UTSOLGT).
Foredrag ved en av Hoffets kunsthistorikere, 23. november klokken 18.30 (UTSOLGT).

 

En stor del av Slottets møbler, malerier, serviser og kjøkkenutstyr har sin opprinnelse fra Paleet. Bernt Ankers palé i Christiania var kongebolig fra 1805. I 1942 ble bygningen revet etter brann. Kong Karl Johan innredet og utsmykket boligen etter egen smak og stil. De kongelige samlinger byr på smakebiter fra en mer enn 200 år gammel nasjonal arv.
 
De kongelige samlinger inneholder mange tusen gjenstander. Her finnes billedkunst og fotografier, klær og leketøy, møbler, glass og servise. Digitaliseringen av samlingene pågår stadig, og underveis samles ny kunnskap. En av Hoffets kunsthistorikere vil presentere gjenstander fra dette rikholdige skattkammeret.
 
Arrangementet varer i omlag én time. Dørene åpner klokken 18.00. 

 

Billettsalg gjennom Billettservice fra 26. august.  
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Varighet ca. 1 time.

Slottskapellet

Foredragene finner sted i Slottskapellet - det vakre kirkerommet som danner rammen om viktige hendelser i Kongefamiliens liv. Dåp og konfirmasjon holdes her - og her lå Kong Haakon VII og Kong Olav V på lit de parade mens de frammøtte tok et siste farvel.

Da Kong Carl Johan la ned grunnsteinen til Slottet den 1. oktober 1825, ble stenen lagt under det som skulle bli alteret i Slottskapellet. Kapellet er det eneste rommet på Slottet som bærer Kong Carl Johans monogram og årstallet 1843 - året for feiringen av hans 25-årsjubileum på tronen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook