Hopp til hovedinnhold

Dyrsku'n - tradisjon i 150 år

Siden 1866 har fem millioner besøkt tradisjonsrike Dyrsku'n. Fredag var det Kronprinsparets tur. Vel fremme ble H.K.H. Kronprinsen satt til å melke kyr.

09.09.2016

I mer enn 150 år har Dyrsku'n trukket både bønder, husdyr, næringslivet og ikke minst familier til landbruksmesse i Seljord i Telemark. Mye har skjedd på 150 år, men Dyrsku'n fortsetter å være en viktig arena der norsk landbruk også ser fremover. Et viktig tema i år er bærekraftig landbruk og matsikkerhet.

Tradisjoner og fremtid

I starten skulle Dyrsku'n først og fremst handle om landbruk og husdyrhold, forteller arrangøren. Slik er det fortsatt, men mye har skjedd i Norge på 150 år, og det gjelder Dyrsku'n også. Arrangementet har utviklet seg til å bli et møtested for handel med alt fra lokal mat til klokker, landbruksmaskiner og antikviteter. Håndverkstradisjoner har også en sentral plass, blant annet med en egen husflidutstilling med utstillere fra hele landet. Også publikum kommer til Dyrsku'n fra hele landet. Mange reiser flere generasjoner sammen og har dette som en årlig tradisjon, med besteforeldre, barn og barnebarn. Dette resulterer i titusener av besøkende hvert år.

Kronprinsen satt til å melke

Da Kronprinsparet ankom hadde Landslaget for Dølahest kjørt frem både hest og vogn som skulle frakte paret inn på messeområdet. Vel fremme på første stopp, som var Sterke Nils-tunet, fikk Kronprinsapret et innblikk i Dyrsku'ns historie fra bygdehistoriker Sigurd Telnes.

Etter dette ble det tid for konkurranse av det uhøytidelige slaget. Sammen med landbruksminister Jon Georg Dale fikk Kronprins Haakon prøve seg på å melke ei telemarksku på gamlemåten.

Møtte landbruket

Kronprinsparet møtte også representanter fra landbruket på sin runde. Blant annet møtte de Ola Hedstein fra Norsk Landbrukssamvirke som fortalte om fremtidens landbruk i Norge. Det ble også gitt en orientering om den norske kua og avl. Kronprinsparet fikk blant annet vite at den norske kua er verdens mest klimavennlige ku og at det ligger til rette for store eksportmuligheter i fremtiden.

Teknologi er også en viktig del av Dyrsku'n. Nortura har utviklet et legende plaster til bruk på sår på husdyr. Plasteret er utviklet av eggehinner. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk også prøve plasteret på hånden.

På slutten av runden passet det godt med en omvisning i det store matteltet der lokale produsenter fra hele landet viser frem sitt håndverk i dagene som kommer. Kronprinsparet fikk møte flere av produsentene og til slutt ble det også servert lokal mat.

Åpnet med Kronprinsen - rundet av med Hellbillies

I anledning jubileet ble åpningen i år flyttet fra dagtid til kveldstid. Flere tusen hadde dermed rukket å komme til Dyrsku'n innen åpningshowet gikk fra scenen.

Kronprinsen holdt tale, og pekte på hvordan Dyrsku'n har bestått gjennom skiftende tider, men klart å holde sin posisjon som utstillingsvindu for både tradisjon og fornyelse.
- Dyrsku'n er en nasjonal møteplass for både folk og fe, sa Kronprinsen fra scenen.

Kvelden ble rundet av med konsert med det populære bandet Hellbillies. For som arrangøren sier, når Dyrsku'n fyller 150 år- så skal det feires med en storslagen konsert.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook