Hopp til hovedinnhold

Årets forbilde 2016

H.K.H. Kronprinsregenten var på Nobels fredssenter i dag da Lubna Mehdi fikk prisen som Årets forbilde. 

14.11.2016

Mehdis familie flyttet til Norge da hun var 18 måneder gammel, da døves muligheter i Pakistan ikke var like gode som i Europa. I dag fikk hun prisen for sitt sitt engasjement for døve barn og unge med innvandrerbakgrunn.

Gjennom sitt arbeid for å gi barn og unge muligheten til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre uavhengig av funksjonsevne og kulturell bakgrunn, er hun et forbilde for alle, skriver Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet i sin begrunnelse. I følge studieforbundet Funkis anslås det at 20 prosent av innvandrere og flyktninger som kommer til landet har nedsatt hørsel.

Ydmyk prisvinner

Lubna Mehdi fikk overrakt prisen fra statsråd Solveig Horne. Dansegruppa Twice og skuespiller Ragna Huuse fremførte kulturelle innslag. Det ble også vist utdrag fra filmen «De utvalgte», der Mehdi har en rolle.

- Det er utrolig stort for meg og min familie å få prisen. Jeg hadde ingen store forbilder da jeg vokste opp, ettersom det var få døve muslimske kvinner med innvandrerbakgrunn å identifisere seg med. Jeg ønsker at alle skal få en lik mulighet til å bidra i samfunnet, uavhengig av religion, kjønn, etnisitet eller funksjonshemming, sa Mehdi. 

Siden hun kom til Norge har hun blant annet startet organisasjonen Al-Islaah- Islam på tegnspråk for å bedre kommunikasjonen mellom døve barn og deres foreldre, og gjøre informasjon om islam tilgjengelig på norsk tegnspråk. I dag studerer hun også til barnevernspedagog ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Vi trenger modige, fremoverlente mennesker, som gjør det lille ekstra. Det er årets vinner et godt eksempel på, sa Liv Tørres, direktør for Nobels fredssenter, før statsråden foretok overrekkelsen.

Tiende gang

Prisen Årets forbilde går til en voksen med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og ungdom. Juryen har sett etter kandidater som opp har følgende kriterier:

  • nyter respekt blant barn og unge
  • fremmer likestilling og motarbeider diskriminering på grunnlag av kjønn, seksuell legning, funksjonsevne og etnisitet
  • legger vekt på dialog og kontakt mellom generasjonene


Det er tiende gang prisen deles ut. Både Kronprinsen og Kronprinsessen har deltatt under utdelingene tidligere.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook