Hopp til hovedinnhold

Nye foredrag i Slottskapellet

Åpent Slott setter opp fire nye foredrag for våren 2017. Kongelige taffel, livet på Slottet gjennom tidene og lystslottet Oscarshall er tema for vårens foredragsserie.

02.02.2017

Alle foredragene finner sted i Slottskapellet med inngang i Slottets nordre fløy. Dørene åpnes klokken 18.00. Billettene er allerede lagt ut for salg hos Billettservice.

Februar: Kongelig taffel

Foredrag ved konservator NMF Geir Thomas Risåsen tirsdag 14. februar kl. 18.30.

Kongelige taffel har til alle tider budt på det ypperste av hva et land har kunnet fremvise av etikette, mat og serviser. I tidligere tider gjaldt det å vise det beste internasjonalt, i moderne tid er det nasjonale vel så viktig, noe som gjenspeiler seg i menyenes råvarer. I tillegg dekkes gallabordene med det fremste av hva de kongelige hushold kan fremvise av sølv, porselen og annet. Dette er ofte gjenstander som har fulgt de ulike kongehus gjennom generasjoner, og forteller mye om deres lange tradisjoner. Sølv og porselen på de kongelige taffel er dessuten noe av det ypperste innen europeisk kunstindustri. Foredraget «Kongelig taffel» blir en smakebit på dette.

Billettsalg gjennom Billettservice.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Tirsdag 14. februar kl. 18.30
Varighet ca. 1 time

Mars: Kongelig hushold gjennom 200 år

Foredrag ved Kjartan Hauglid, kunsthistoriker ved De kongelige samlinger, tirsdag 14. mars kl. 18.30.

Historien til de som har jobbet på Slottet og tjent de kongelige i eldre tid er en historie som i liten grad har vært skrevet ned. Dermed er eldre gjenstander fra det kongelige hushold den viktigste kilden vi har til livet på Slottet. Kjøkkenutstyr og dekketøy som ble anskaffet i årene omkring 1814 var i bruk til langt ut på 1900-tallet og er derfor i stor grad bevart. Historien gjenstandene forteller utfylles ved hjelp av arkivmateriale og øyenvitneskildringer.

Sommerens utstilling på Slottet vil vise gjenstander fra ulike yrkesgrupper som har tjent de kongelige gjennom tidene. Store menger eldre inventar og utstyr vil bli hentet fram fra Slottets magasiner, og mye har ikke tidligere vært vist for publikum. Dette foredraget knytter an til denne kommende utstillingen. 

Billettsalg gjennom Billettservice.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Tirsdag 14. mars kl. 18.30
Varighet ca. 1 time

 

April: Oscarshall. En borg uten murer

Foredrag ved professor emeritus Thomas Thiis-Evensen tirsdag 4. april kl. 18.30.

 

”Her Kongen skal løfte sin Krone af,
Og lægge en Stund den gyldne Stav..”

Slik beskrev eventyrdikteren Jørgen Moe hele hensikten med Oscarshall innerst i Frognerkilen i Oslo som sto ferdig for 165 år siden, i 1852. Den lille, lyse tårnbygningen skulle være et fristed til avslapning og glede for Oscar I, Norges og Sveriges unionskonge. Men ikke bare for ham og hans dronning Josephíne. Bygningen og parken skulle også være åpen for hele det norske folk -  som de siden har vært.      

Det innbydende og uformelle preget både parken, bygningen og interiøret. Alt skulle være som naturen selv: Fri, skiftende og full av overraskelser.

Inne var det romantiske malerier av den norsk fjellheimen med trauste bønder i bunad og spennesko. Og med bare ett soveværelse slik at kongen kunne få hvile litt under sommerfestene,  men ikke bo der over natten, det hadde han det nybygde Slottet inne i sentrum tll.    

Ute skulle bygningen kneise alene mot sjøen på toppen av et høydedrag for enden av en slynget sti flankert av skiftende utblikk til alle kanter. Og som i terrenget rundt skulle også bygningen være asymmetrisk, formet som en gotisk borg i et mytisk landskap med tårn og terrasser i fri dressur.

Men uten de stengende murene omkring som alltid tilhørte middelalderens forsvarsverk. For den svenske kongen kom ubevæpnet til Norge med sitt lyse slott - og åpnet seg vennlig mot sin lillebror i nord.

 

Billettsalg gjennom Billettservice.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Tirsdag 4. april kl. 18.30
Varighet ca. 1 time

 

Mai: Oscarshall. Lystslottet i Folkeparken

Foredrag ved konservator NMF Nina Høye tirsdag 2. mai kl. 18.30

Lystslottet Oscarshall ligger vakkert til ved Frognerkilen i Oslo. I vinterhalvåret sover bygningen sin tornerosesøvn, før det åpner for publikum i midten av mai. Bak de pussede murfasadene skjuler det seg utsøkte originalinteriører fra slutten av 1840-årene. Malerier av nasjonalromantiske kunstnere som Adolph Tidemand, Hans Gude og Joachim Frich og skulptur av Hans Michelsen og Christopher Borch utgjør en integrert del av helheten.

Lystslottet har vært tilgjengelig for publikum helt siden det sto ferdig i 1852, med unntak av noen perioder der vedlikehold - eller mangel på sådan - har gjort det nødvendig å stenge stedet. I 2009 gjenåpnet Oscarshall for publikum etter en fullstendig rehabilitering. Da var også mye ny kunnskap om anleggets historie og de ulike aktørenes rolle under oppføringen fra 1847 til 1852 kommet til. Det gjelder ikke minst rollen oppdragsgiverne, Kong Oscar I og Dronning Joséphine, spilte. Det er nylig oppdaget approberte skrivelser og tegninger som viser detaljnivået på det kongelige engasjementet.

Nina Høye snakker om lystslottets historie, med særlig vekt på Kong Oscar I og Dronning Joséphine og deres engasjement i norsk kunst- og kulturliv på midten av 1800-tallet.

Billettsalg gjennom Billettservice.
Pris: 150 + 25 i billettavgift.

Tirsdag 2. mai kl. 18.30
Varighet ca. 1 time

Slottskapellet

Foredragene finner sted i Slottskapellet - det vakre kirkerommet som danner rammen om viktige hendelser i Kongefamiliens liv. Dåp og konfirmasjon holdes her - og her lå Kong Haakon VII og Kong Olav V på lit de parade mens de frammøtte tok et siste farvel.

Da Kong Carl Johan la ned grunnsteinen til Slottet den 1. oktober 1825, ble stenen lagt under det som skulle bli alteret i Slottskapellet. Kapellet er det eneste rommet på Slottet som bærer Kong Carl Johans monogram og årstallet 1843 - året for feiringen av hans 25-årsjubileum på tronen.

 

 

Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie. 

Fakta

Dokumentarserie

I 2016 samarbeidet De kongelige samlinger med NRK om en serie dokumentarer som ble vist i julen det året. Det resulterte i miniserien "Kongelige fotografer" med "Dronning Mauds album" og "Kronprinsesse Märthas krig" - i tillegg til flere minidokumentarer med dykk i samlingene. 

De er tilgjengelige via lenken nedenfor.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook