Hopp til hovedinnhold

Kongens velde på Slottsfjellet

Kronprinsparet åpnet utstillingen "Kongens velde" på Slottsfjellsmuseet i dag. Utstillingen markerer at det er 800 år siden Kong Håkon IV Håkonsson ble Norges konge.

23.05.2017

Håkon Håkonsson var konge i Norge fra 1217 til 1263 og hadde sete i Tønsberg. Han ble valgt til konge av birkebeinerne, og mange vil huske Knud Bergsliens berømte bilde av ham som lite barn - brakt over fjellet på ski av birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. 

Vestfold var et maktsentrum, og det var i denne perioden byggingen av "Castrum Tunsbergis" startet. Det skulle bli et av Nordens største borganlegg, kjent for oss i dag som Slottsfjellet. Kong Håkon IV satt på tronen i mange år. Han overtok et splittet Norge, herjet av borgerkrig, men maktet å samle og forene landet. 


"Middelaldersk" underholdning under åpningen av utstillingen om Håkon Håkonsson. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Kronprins Haakon pekte på hvor relevant utstillingen er for oss i dag:

"Utstillingen viser at vår egen historie 800 år tilbake er aktuell for oss fremdeles. Den viser betydningen av gode relasjoner mellom ledere i forskjellige land. Den viser betydningen av kulturutveksling over landegrenser. Og den levendegjør gammel visdom i Kongespeilet for oss. Derfor blir utstillingen «Kongens velde» også en nyttig påminnelse om hvor vi kommer fra, og om de verdiene vi må verne om."

"Det er gammel klokskap som aldri forandres, som for eksempel dette rådet fra far til sønn: "Se på de beste, ikke på de fleste!"

Utstillingen er en del av et treårig nordisk samarbeidsprosjekt om høymiddelalderen, og viser gjenstander fra Island og flere norske samlinger i tillegg til Slottsfjellsmuseets egne. Publikum blir presentert for ny forskningen om Kong Håkon Håkonsson, og det er tenkt spesielt på formidling mot barn og unge. Det var da også lagt opp til mange "middelalderske" aktiviteter for små og store i forbindelse med åpningen i dag. 

Kongespeilet

Kong Håkon Håkonsson hadde stor interesse for litteratur og europeisk dannelse. Det antas at det er på oppdrag fra ham at "Kongespeilet" ble til, som en lærebok for hans sønn: den senere Magnus Lagabøte. Boken er en innføring i kunnskap, etikette og moral, og om hvordan man skal føre seg som handelsmann, hirdmann eller konge. Den gir et sjeldent innblikk i middelalderens mentalitet og verdensforståelse.


Lena Fahre viser Kronprinsparet "Kongespeilet". Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er stadig relevans for oss i det gamle verket, påpekte Kronprins Haakon, til tross for at det selvsagt bærer preg av tiden det ble skapt i. Det er gammel klokskap som aldri forandres, som for eksempel dette rådet fra far til sønn: "Se på de beste, ikke på de fleste!"

Bokskatten oppbevares til vanlig i København, men har blitt lånt ut til til Slottsfjellsmuseet og blir å se her utover sommeren. Kongespeilet har aldri vært på utstilling i Norge tidligere.

 
Kronprinsessen ved "Kongespeilet". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Kilde: Slottsfjellsmuseet.no

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook