Hopp til hovedinnhold

Harmonien på Oscarshall

Den 10. og 11. juni får Oscarshall besøk fra Bergen Filharmoniske Orkester. Musikere fra Harmonien holder kammerkonsert med bergensk klangbunn. Det er deres gave til Kongeparets 80-årsdager.

02.06.2017

Åtte av våre fremste kulturinstitusjoner har gitt nær 40 forestillinger med skuespill, sang, musikk og dans i anledning Kongeparets 80-årsdag. Det Norske Teatret startet kultursommeren på Oscarshall med syv ulike forestillinger i mai. Nå er det Bergens Filharmoniske Orkester som inntar lystslottet.

Bergens beskrivelser

Som tittelen mer enn antyder, har konsertens utøvere og innhold en bergensk klangbunn. Den innledes og avrundes med musikk av Edvard Grieg. Først hans fiolinsonate nr. 3, komponistens egen favoritt, komponert på Troldhaugen, og den mest populære av hans fiolinsonater. Avslutningsvis spilles Norsk dans nr. 2, for mange kjent og kjær som kjenningsmelodien til Norges mest populære tv-program, Norge Rundt.

Johannes Brahms’ regnsonate henter sitt motiv fra en av hans sanger, Regenlied, og følges av Geirr Tveitts Eolsharpa, et stykke for solo piano med rike klangfarger. Sæterjentens søndag, fiolinisten og nasjonsbyggeren Ole Bulls kjente slager, kompletterer en konsert hvor også forfatteren Erlend O. Nødtvedt bidrar med sin helt spesielle poesi som både synger og gjør ablegøyer med sitt komiske alvor.


Bergen er det grunnleggende temaet for kammerkonserten på Oscarshall. Foto: Oddleiv Apneseth

På programmet finner vi altså:

• Edvard Grieg: Sonate for fiolin og piano nr. 3, 2. sats: Allegretto espressivo alla Romanza
• Johannes Brahms: Sonate for fiolin og piano nr. 1 «Regnsonaten»
• Geirr Tveitt: Eolsharpa, etyde for solo piano
• Ole Bull: Sæterjentens søndag for fiolin og piano
• Edvard Grieg: Norsk dans nr. 2 for fiolin og piano

Varighet: 60 - 75 minutter
Billetter fås hos Ticketmaster
Pris: 200,-

Med:
Melina Mandozzi, fiolin
Christian Hundsnes Grøvlen, piano
Erlend O. Nødtvedt, forfatter, leser fra egne tekster

Omgivelsene

Konserten spilles i spisesalen på lystslottet Oscarshall, som ligger på Bygdøy utenfor Oslo. Det lille slottet sto ferdig i 1852, på oppdrag av Kong Oscar I og hans dronning, Joséphine. Et viktig mål med byggingen var å støtte opp om norsk kunst og kunsthåndverk, og i dag framstår lystslottet som et monument over norsk kunst og kunstindustri på midten av 1800-tallet. 


Oscarshall - lystslottet på Bygdøy. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

Mot dette bakteppet er det spesielt hyggelig å invitere til Sommer på kulturslottet. Oscarshall er også åpent for oppvisninger i sommersesongen.

Fullt program og billetter

 Alle de nær 40 forestillingene som utgjør "Sommer på kulturslottet Oscarshall" er å finne som arrangement på Oscarshalls Facebookside. Der finner du oversikt over hvem som spiller hva når:

Giverne

Det er altså åtte av våre fremste kulturinstitusjoner som står bak programmet i sommer: Det Norske Teatret, Bergens Filharmoniske Orkester, Riksteatret, Den norske Opera og Ballett, Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret, Det Samiske Nasjonsalteatret - Beaivvas og Oslo Filharmoniske Orkester.

 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook og Instagram

Her får du smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Du finner også informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall. Facebook-arrangementer gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.

Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook