Hopp til hovedinnhold

Økumenisk gudstjeneste

Hans Majestet Kongen og Kronprinsparet er til stede i Nidarosdomen i kveld. Der blir 500-årsdagen for Reformasjonen markert med en økumenisk gudstjeneste. 

31.10.2017

I dag er det 500 år siden Martin Luther gikk ut med sine 95 teser - i første rekke mot avlatshandelen slik den ble praktisert i den katolske kirke. Hendelsen markerte starten på Reformasjonen. I kveld står ledere fra mange ulike kirkesamfunn sammen i Nidarosdomen under gudstjenesten der.

Gudstjeneste

Kongen og Kronprinsparet ble ledsaget inn i kirken av Bispemøtets preses, biskop Helga Haugland Byfuglien, biskop Herborg Oline Finnset og domprost Ragnhild Jepsen. Gudstjenesten ble innledet med sang, da Nidaros domkor, Trondheim vokalensemble og menigheten sang salmen «Vår Gud han er så fast en borg». 


Kongen og Kronprinsparet deltar i den økumeniske gudstjenesten i Nidarosdomen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ledere fra ulike kirkesamfunn leste fem økumeniske imperativ - om samarbeid, enhet og fellesskap i troen. Teksten var den samme som ble brukt ved den økumeniske gudstjenesten i Lund domkirke i Sverige for et år siden der Hans Hellighet Pave Frans deltok.

Preses Helga Haugland Byfuglien holdt sin preken over Paulus' første brev til Romerne. Foto: Ned Alley / NTB scanpix


Preses' preken tok utgangspunkt i Paulus' første brev til Romerne – kapittel 16-17.

Det lyder mektig når sangen ljomer i Nidarosdomen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Reformasjonen

Med sine 95 teser utløste Martin Luther en religiøs omveltning og en splittelse av kirken. Protestantismen slo særlig rot i landene nord i Europa, med store samfunnsmessige endringer til følge. Til Norge kom reformasjonen i 1537, og erkebiskop Olav Engelbrektsson måtte flykte fra landet. Det markerte slutten på den katolske kirkes storhetstid i landet. 

Mottagelse

Etter gudstjenesten i Nidarosdomen vil Kong Harald være til stede ved en mottagelse i Herresalen i Erkebispegården. I 1537 var dette boligen til Norges siste erkebiskop - Olav Engelbrektsson og fram til reformasjonen var gården Kirkens administrative sentrum i Norge.

Det er ventet 190 gjester til mottakelsen, og stortingspresident Olemic Thommesen vil holde en hilsen.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook