Hopp til hovedinnhold

Nobels fredspris 2017

I dag fant den høytidelige fredsprisutdelingen sted i Oslo Rådhus. Kongeparet og Kronprinsparet var blant dem som så Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen motta utmerkelsen.

10.12.2017

Organisasjonen får prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen.

Organisasjonen får prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen.

Slik oppsummerer Nobelkomitéen begrunnelsen for årets tildeling. 

Høytidelig seremoni

I tråd med tradisjonen fant overrekkelsen sted under en høytidelig seremoni i Oslo Rådhus' festsal. Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, presenterte årets prisvinner og ga komiteens begrunnelse for tildelingen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

I begrunnelsen heter det blant annet:

"ICAN er en global koalisjon av ikke-statlige organisasjoner fra om lag 100 land. Koalisjonen har vært en pådriver for å få verdens stater til å forplikte seg til å samarbeide med alle relevante interessenter for å stigmatisere, forby og eliminere verdens atomvåpen. Til nå har 127 stater påtatt seg en slik forpliktelse, kjent som "Det humanitære løftet"".


Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, redegjør for tildelingen av Nobels Fredspris 2017 til Foto: Terje Bendiksby / NTB

"ICAN har i tillegg vært den ledende sivilsamfunnsaktøren i arbeidet med å få til et folkerettslig forbud mot atomvåpen. 7. juli 2017 sluttet 122 av FNs medlemsland seg til den foreslåtte Traktat om Forbud mot Atomvåpen. Så snart traktaten er blitt ratifisert av 50 stater, vil forbudet mot atomvåpen tre i kraft og være folkerettslig bindende for alle land som er part i avtalen.

Nobelkomiteen er klar over at et folkerettslig forbud i seg selv ikke vil avskaffe et eneste atomvåpen, og at verken de statene som allerede har atomvåpen eller deres nærmeste allierte, så langt støtter avtalen. Komiteen vil vektlegge at de neste skrittene mot en atomvåpenfri verden må involvere de atomvæpnede statene. Årets pris er derfor også en oppfordring til disse landene om å innlede seriøse forhandlinger med sikte på en skrittvis, balansert og nøye kontrollert avskaffelse av verdens nær 15.000 atomvåpen."

Nobelkomitéens begrunnelse er tilgjengelig i sin helhet via lenkelisten.

Tok i mot prisen

Det var ICANs leder Beatrice Fihn som tok i mot Fredsprisen på vegne av organisasjonen. Det gjorde hun sammen med Setsuko Thurlow, som 13 år gammel overlevde bombingen av Hiroshima i 1945. Thurlow har vært en ledende skikkelse i ICAN siden kampanjen ble etablert i 2007.

Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn, og ICAN-aktivist og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus fra leder av Nobelkomitéen, Berit Reiss-Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter overrekkelsen av Nobeldiplomet og Nobelmedaljen holdt prisvinneren sitt Nobelforedrag - en sterke oppfordring til alle verdens nasjoner om å forby atomvåpen.

Ytterligere to overlevende, Terumi Tanaka fra Nagasaki og Toshiki Fujimori fra Hiroshima, var også til stede ved dagens seremoni.

Audiens

Tidligere i dag tok Hans Majestet Kongen i mot Beatrice Fihn i audiens på Det kongelige slott. Fredsprisvinneren var ledsaget Nobelkomitéens nestleder Henrik Syse, og både Hennes Majestet Dronningen og Kronprinsparet deltok under audiensen.

Leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn, i audiens på Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Redd Barnas fredsprisfest

Redd Barnas fredsprisfest har vært en del av det offisielle programmet Fredsprisen siden 1997. I år var det tolv syvendeklassinger fra Kampen, Vålerenga og Sagene skole som utgjorde festkomitéen, og hadde regi på det timelange arrangementet på Nobels fredssenter. Flere hundre barn var til stede i salen, og blant gjestene var også Kronprinsesse Mette-Marit, som hadde med seg både Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus.


Fredsprisvinner ICAN ved leder Beatrice Fihn (med mikrofonen) var hedersgjest. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kjente artister ga en musikalsk ramme om samtalen mellom barna og fredsprisvinneren, som ble intervjuet på scenen. Beatrice Fihn fikk også overrakt barnas drømmer. Disse var formulert basert på budskapet «ikke brenn opp drømmene våre», og ble lest høyt fra scenen i dag.

Festen ble også streamet sånn at skoleklasser og andre over hele landet kunne følge med direkte. 

Bankett i kveld

I kveld er det bankett til ære for fredsprisvinnerne. Både Kongeparet og Kronprinsparet vil være til stede under banketten på Grand Hotel i Oslo. 

Kronprinsen og Kronprinsessen vil også være til stede i morgen, når den tradisjonsrike Nobelkonserten går av stabelen på Telenor Arena. NRK sender direkte fra konserten, der noen av verdens største artister kommer sammen for å gjøre ære på fredsprisvinneren.   

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook