Hopp til hovedinnhold

Design og arkitektur på timeplanen

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen besøkte Arkitekt- og designhøgskolen (AHO) i Oslo i dag. Bærekraftig design er et viktig tema blant studentene.

01.03.2018

Kronprinsesse Mette-Marit fikk møte både lærere og studenter på høgskolen, som gir utdanning innen arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme. Her designes det uteleker og planlegges byrom. Designstudentene hadde mange tanker om bærekraftighet - blant annet om hvordan vi kan drive landbruk i framtiden.

Kreativt om framtidens landbruk

Med 700 initiativrike studenter, åpne kontorlandskap og verksteder av mange slag er det ingen mangel på kreativitet i gangene på AHO. Det fikk Kronprinsessen erfare under dagens omvisning. Et av Kronprinsessens ønsker for besøket var å få se hvordan skolen jobber med bærekraft, og hvordan dette er en sentral del av studietilbudet. 

En av gruppene Kronprinsessen møtte skulle levere sin oppgave i morgen. Fredrik Kjellsen Just og hans team fra tredjeklasse design har sett på nye måter å drive landbruk på: bærekraftig landbruk og matproduksjon. De delte tankene sine med Kronprinsessen, som hadde mange spørsmål innenfor et felt hun har stor interesse for.

Fredrik Kjellsen Just og hans medstudenter forteller om sitt landbruksprosjekt der arbeidet med sanking av jordprøver, planting, vanning og høsting er tenkt utført av landbruksmaskiner og roboter - uten bruk av sprøytemidler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


Kronprinsessen fikk også en rundtur i skolens mange verksteder. Her bygges det modeller og produkter, og ikke minst 3D-printer, i en rekke materialer. Undervisning og forskning på AHO utvikles raskt for å kunne møte de stadig mer komplekse utfordringene samfunns- og arbeidsliv står overfor.


Kronprinsesse Mette-Marit får se leketøy som student Åse Lilly Salomonsen har designet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Natur- og menneskeskapte endringer, klima- og miljøutfordringer, bærekraftig byutvikling, migrasjon, ly og trygghet for mennesker på flukt, materialbruk og estetikk utfordrer arkitekturfagene. Innen designfaget er spesialisering innen tjenestedesign, interaksjonsdesign, og nye produksjonsmetoder (3D-printing) prioriterte forskningsfelt.

Logistikkbygg i Stallgården

I løpet av 2018 starter Statsbygg arbeidet med et logistikkbygg i tilknytning til Det kongelige slott. Bygget skal bli et miljøbygg, og det er inngått avtale mellom Statsbygg og FutureBuilt om at nybygget skal bli et såkalt "FutureBuilt forbildeprosjekt". 

Det er første gang det reises et bygg på Slottets grunn siden Kong Haakon og Dronning Maud utvidet Den kongelige stall for mer enn 100 år siden. Kongefamilien og Det kongelige hoff ønsker å bidra til det grønne skiftet gjennom et bærekraftig og framtidsrettet nybygg.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook