Hopp til hovedinnhold

– En trygg havn

Gjennom årene har Konvoibyen i Risør vært et hjem for krigsseilerne og deres familier. Kronprinsparet deltok på 50-årsmarkeringen i dag.

08.05.2018

– Det gjør inntrykk å stå akkurat her – i dag, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen da han holdt tale foran monumentet i Konvoibyen.

«Det var hjem vi sjøfolk skulle,» var hugget inn i steinen bak ham.

– Og krigsseilerne fikk nettopp det – et hjem. Konvoibyens 28 leiligheter ble bebodd av krigsseilere og deres familier etter åpningen. Anlegget ble viktig for å forvalte krigsseilernes interesser, for å ivareta liv og helse og gi dem sosial trygghet. En trygg havn – og en heder for viktig krigsinnsats, sa Kronprinsen i sin tale.


"Det var hjem vi sjøfolk skulle", står det på minnestøtten. Kronprinsen holdt tale foran monumentet i Konvoibyen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Else Heimstad (93) var hedersgjest

Etter talen ble det lagt ned krans ved monumentet. Marinemusikken spilte på markeringen, og seremonien ble avsluttet med «Ja, vi elsker».

Til stede var også 93 år gamle Else Heimstad. Hun er enke etter Leif Heimstad. De to var bestyrerpar i Konvoibyen og helt sentrale i arbeidet for krigsseilerne.

Like i forkant av seremonien hadde hun hilst på Kronprinsparet foran bestyrerboligen – på samme sted som Kong Olav hadde møtt mannen hennes Leif Heimstad 50 år tidligere.


Tusen takk for det arbeidet dere har gjort! Kronprinsen rettet en spesiell takk til Leif og Else Heimstad i talen sin i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix


– Det er også spesielt å stå her fordi bestefaren min, Kong Olav V, offisielt åpnet Konvoibyen 16. desember 1968. Han var opptatt av krigsseilernes sak – som også faren min er, sa Kronprinsen i talen.

Møtte historieinteresserte elever

Mange har kjempet for krigsseilernes rettferdighet, og historien interesserer fortsatt. Nylig avdøde Jon Michelets bokserie «En sjøens helt» er et bevis på dette.

Kronprinsparet startet dagens besøk på Risør ungdomsskole der elevrådet hadde laget et program som blant annet tok opp skolens engasjement rundt klasseturer med Aktive Fredsreiser til Polen og Tyskland. Elevene ved skolen har også hatt foredrag om Konvoibyen og krigsseilerne.

Kronprinsparet besøkte også museumsskipet D/S Hestmanden som lå til kai i Risør - det eneste bevarte skipet fra Nortraships store flåte under andre verdenskrig.

Kronprinsparet besøkte også D/S Hestmanden - det eneste gjenværende skipet fra Nortraship-flåten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Markerte frigjøringen og hedret veteranene

Ved minnestøtten på Solsiden i Risør ble Frigjørings- og veterandagen markert på tradisjonelt vis. Ordfører Per Kristian Lunden talte, og fire veteraner fra norske utenlandsoperasjoner ble hedret av Forsvaret.

Kronprinsen trakk fram betydningen av å markere 8. mai i sin tale tidligere samme dag:

– 8. mai er en viktig dag. Ikke bare markerer vi frigjøringen i 1945. Dette er også Veterandagen, der vi anerkjenner innsatsen våre veteraner har gjort – fra andre verdenskrig og fram til i dag. Dagen gir oss mulighet til å markere fred, frihet og demokrati – slik at vi husker at dette er verdier vi ikke skal ta for gitt. Dagen minner oss på hvor viktig det er for alle at menneskeverd og menneskerettighetene blir respektert.


Kronprinsparet under minnemarkeringen på Solsiden i Risør. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Markeringen ble avsluttet med konsert i Risørhuset. Marinemusikken med solistene Lars Klevstand og Hilde Louise Asbjørnsen tolket blant annet sanger av Erik Bye, en kjær venn av og forkjemper for Konvoibyen. Boligene i den unike «byen» leies i dag ut til sjøfolk etter bestemmelsene i vedtektene, en naturlig etterbruk etter at krigsseilerne var borte.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook