Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland

I dag startet Kongeparet på tre dagers fylkestur i Nordland. Det hele ble innledet i Straumen i Sørfold kommune, der sjaluppen fra Kongeskipet Norge la til kai i morges.

12.06.2018

Deres Majesteter Kongen og Dronningen har besøkt Nordland en rekke ganger, men det er første gangen de besøker akkurat disse fem kommunene - Sørfold, Steigen, Røst, Værøy og Moskenes, i offisielt ærend. 

- Jeg har dessverre mistet oversikten over hvor i fylket deres Dronningen har vært, for hun reiser jo opp hit for å bestige et fjell så snart hun har noen inneklemte fridager, spøkte Kong Harald i sin første tale for turen.

Startet i Sørfold

Straumen var pyntet til fest da sjaluppen med Kongeparet gled inn i småbåthavna. På land ventet fylkesmann Hill-Marta Solberg, ordfører Lars Kristian Evjenth og politimester Tone Vangen for å ønske Kong Harald og Dronning Sonja velkommen til Nordland og Sørfold.

Fra småbåthavna bar det av sted til Straumen skole.

Folkefest ved Straumen skole

Både gammel og ung hadde møtt fram ved Straumen skole for å ta del i folkefesten. Hermine Lundestad og Lucas Aleksander Klausen ventet spent på å gi blomster til Kongen og Dronningen.


Kongeparet følger programmet på Straumen skole i selskap med fylkesmann Hill-Marta Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpixKongeparet følger programmet på Straumen skole i selskap med fylkesmann Hill-Marta Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter ordførerens tale fikk Kongeparet høre både "Bruremarsj fra Sørfold" og "Lyden av Sørfold", og de fikk også anledning til å hilse på noen av kommunens eldre som var samlet til kafé på skolen. 

Egen realfagsdag

Sørfold har stolte tradisjoner for kraftproduksjon og industri, og Kong Harald løftet fram  samarbeidet med skolen:

- Elkem Salten er en hjørnesteinsbedrift som gjør noe mange burde lære av: De involverer seg i lokalmiljøet og samarbeider med utdanningsinstitusjonene for å friste elever til å velge en retning som i fremtiden kan gi arbeid hos dem. Det er en av grunnene til at vi er samlet nettopp her på Straumen skole i dag. 

For Kongeparets besøk sammenfalt med realfagsdagen i kommunen, og Kong Harald og Dronning Sonja ønsket å ta del i denne. Omlag 70 barn og barnehagebarn er i aktivitet på ulike poster i Sørfoldhallen. Vel inne i hallen ble Kongeparet utfordret til spill mot fire-åringene Anton og Mathea fra Løkta barnehage.

Mathea og Antoni utfordret Kongeparet til Mathea og Antoni utfordret Kongeparet til "duell" på skjermen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Barnehagene i Sørfold er gått inn i den digitale verden ved hjelp av såkalte bordskjermer der flere kan arbeide sammen på en skjerm på størrelse med et bord. På skjermen kan det spilles spill av pedagogisk art, form og farge, puslespill, ord og matematikk.

Analyse av kongelig stein

Newton-rommet i Sørfold har vært først ute med å lage en mineralmodul, og har topp utstyr for  analyse av steinprøver. Kongeparet hadde med seg to steiner fra henholdsvis Slottsparken og Bygdø Kongsgård.

Kongeparet møtte Emilie Sofie og Ylva Andrea i Sørfoldhallen. Foto: Berit Roald, Det kongelige hoffKongeparet møtte Emilie Sofie og Ylva Andrea i Sørfoldhallen. Foto: Berit Roald, Det kongelige hoff


Steinene ble analysert på stedet av elever i 9. klasse ved Nordsia oppvekstsenter, som så kunne fortelle Kongen og Dronningen nøyaktig hvilke grunnstoffer steinene besto av.

Så var det tid for Kongeparet å dra tilbake til Kongeskipet og sette kursen for Steigen - et område Dronningen kjenner godt fra mange turer i fjellet.

Kongeskipet utenfor Engeløya med sjaluppen langs siden. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffKongeskipet utenfor Engeløya med sjaluppen langs siden. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Videre til Steigen

Kongeparet ble møtt av musikanter og skolebarn som spilte og gjøglet da de ankom Vollmoen på Engeløya i ettermiddag. Ti år gamle Amanuel Yemane fra Leines skole og åtte år gamle Lea Kristin Nilsen fra Nordfold skole overrakte Kongeparet blomster, før kulturprogrammet startet.

På sletten ble Kong Harald og Dronning Sonja møtt av galdring fra Ulvhilder og Kong Sigar i Geir Magne Pedersens skikkelse. Han introduserte et stykke om dagens Steigen, inspirert av en scene fra det historiske spillet "Hagbard og Signe". Innslaget ga Kongen og Dronningen et innblikk i Steigen som en mangfoldig kommune med sine næringer, kultur og natur - i det historiske sagaspillets ramme.

Kongeparet hygger seg på Vollmoen på Engeløy. Foto: Berit Roald, NTB scanpixKongeparet hygger seg på Vollmoen på Engeløy. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

God nok som du er

Etter teaterstykket framførte Anna Holand kjenningssangen til festivalen «God Nok». Festivalen blir arrangert senere i sommer og kombinerer musikk, teater og dans med toppturer, fisking fra sjark, lokalprodusert mat, padling i skjærgården, klatring og god stemning rundt bålet - i tillegg til faglige foredrag og workshops. 

God Nok-festivalen vil være en motvekt til det sosiale presset mange føler og et fristed fra usunne forventninger om å være vellykket på alle områder i livet. Hvorfor sliter så mange med dårlig selvfølelse i en tid hvor vi aldri har hatt sterkere ressurser for å skape et trygt og godt liv, spør festivalen.

Dronning Sonja løftet fram God Nok i talen sin i ettermiddag:
- Ofte tenker jeg på hvorledes det var å være ung i min tid sammenlignet med i dag. Det er lett å skjønnmale fortiden, men jeg må innrømme at jeg tror ikke vi hadde det på langt nær så utfordrende den gangen som mange unge mennesker opplever det i dag. (...) Det er ikke grenser for hva unge skal prestere – på skolen, blant venner, utseendemessig, og ikke minst på sosiale medier. 

- Jeg er glad for å vite at dere tar tak i dette på en så fin måte her i Steigen, sa Dronningen.

Dronningen taler i Steigen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoffDronningen taler i Steigen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Kommunens barn og unge avsluttet programmet på Vollmoen med sangen "No er tida kommet for farvel".

Middag i kveld

I kveld inviterer ordfører Asle Schrøder til offisiell middag på Manshausen – en liten øy i Grøtøyleia. Manshausen var med sin gode havn og skjermede beliggenhet i sin tid en del av Grøtøy gamle handelsted. 

I morgen fortsetter reisen til Værøy og Røst.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter