Hopp til hovedinnhold

Historisk vandring på Karmøy

De historiske opplevelsene sto kø da Hennes Majestet Dronningen var på vandring gjennom Skudeneshavn og ved det gamle kongesetet på Avaldsnes.

21.06.2018

Dronningen ankom sjøveien med Kongeskipet, K/S Norge, og ble tatt imot av ordfører Jarle Nilsen og blomsterbarna Daniel Andreassen Aadnesen (8) og Alida Støylen Dale (7) på kaia ved kulturhuset.

Skudeneshavn er en gammel seilskuteby med en lun havn å tilby skutene. Byens historie går tilbake til 1800-tallet med sildefiske og internasjonal seilskutefart – noe fortsatt preger den gamle bydelen. På en vandring gjennom byen fikk Dronning Sonja informasjon om kulturmiljøfredningen og det ble tid til besøk i ”Badehuset”. Der fikk Dronningen høre nærmere om hvordan man kan gjøre ny bruk av gamle bygninger. Dronningen ble også orientert om den digitale opplevelsesreisen ”Tilbakeblikk”. 

 Historisk byvandring i Skudeneshavn. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Avaldsnes

Etter besøket i Skudeneshavn reiste Dronningen til høvding- og kongesetet på Avaldsnes nord på Karmøy. Allerede før vikingtiden var Avaldsnes et sentralt sted som høvdingsete og kongesete, og herfra kunne de kontrollere Nordvegen. Med Harald Hårfagre og hans etterkommere ble Avaldsnes kongsgård for rikskongene.

Historien blir levendegjort for Dronningen og andre besøkende til Nordvegen historiesenter på Avaldsnes. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dronningen besøkte Nordvegen Historiesenter som er bygget ved Olavskirken på stedet. Dronning Sonja fikk en omvisning i historiesenterets hovedutstilling og fikk informasjon om det arkeologiske arbeidet som finner sted på Avaldsnes. 

Dommedag

Kirkeområdet på Avaldsnes er omgitt av gravhauger og store bautasteiner fra førkristen tid. Den mest kjente av disse, er bautasteinen kalt "Jomfru Marias synål" som rekker hele 7,2 m over bakkenivå. Det knytter seg en dommedagsprofeti til "Jomfru Marias synål". Bautaen som står tett inn mot kirkebygget, siger lett til høyre slik at toppen av den nærmer seg kirkeveggen. I følge sagnet er det et tegn på dommedag når bautaen treffer veggen. Dette er også årsaken til en tidligere prest skal ha meislet bort toppen av bautaen i et forsøk på å utsette dommedag.

Besøket på Avaldsnes ble avsluttet med en omvisning inne i Olavskirken. Det antas at kirken er bygget omkring 1250. I dag fremstår den som et mektig minnesmerke om tidligere storhetstider. 

 

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook