Hopp til hovedinnhold

Historien om Måløyraidet

I dag åpnet Kronprinsparet Måløyraidsenteret. Senteret forteller historien om da de allierte angrep tyske styrker på Måløy og om Kompani Linge. En viktig del av norsk krigshistorie lever nå videre.

23.08.2018

En enorm, lokal dugnadsinnsats over flere år har gitt resultater. I dag hadde "hele Måløy" møtt opp for å gratulere ildsjelene som har skapt et krigshistorisk kunnskapssenter på Måløy og ikke minst: for å hedre Kompani Linges motstandskamp under krigen.

En dramatisk fortelling

Da Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ble vist omkring i museet i dag, fikk de komme nært innpå en virkelig dramatisk historie, formidlet blant annet med autentiske lyd- og videopptak.

De alliertes angrep på tyske styrker på Måløy, fikk kodenavnet "Archery" og ble gjennomført 3. juledag i 1941. Styrker fra både Storbritannia, Canada, New Zeland, Australia og Norge deltok. Inkludert i troppen på nesten 600 kommandosoldater var også 33 mann under ledelse av kaptein Martin Linge. Kompaniet, som etterhvert fikk navnet Kompani Linge, var en britisk militæravdeling bestående av norske frivillige.

I raidet ble fabrikker, lagerbygninger og tyske forlegninger påført skader – og åtte skip senket. Dessverre var Martin Linge blant de falne.

En stor del av utstillingen er viet Linge og hans kompani. Den gir et innblikk i hvordan Linge bygget opp sitt kompani av frivillige norske soldater i Storbritannia, og hvordan de kjempet sin motstandskamp i det okkuperte Norge.

Krigshistoriker Terje Sølvberg viste Kronprinsparet omkring i utstillingen. Foto: Thomas Hagen


Kronprins Haakon markerte den offisielle åpningen ved å skjære over et bånd med bajonett, og i åpningstalen la han vekt på betydningen av at Måløyraidsenteret nå har blitt virkelighet:

Det er derfor viktig at Måløyraidsenteret nå er etablert – for å kunne fortelle historien om raidet og om Lingekompaniet. Det er viktig at historien på denne måten holdes levende når de som opplevde den ikke lenger kan fortelle.

Det er viktig at historien på denne måten holdes levende når de som opplevde den ikke lenger kan fortelle.


Etter åpningen av Måløyraidsenteret var det invitert til folkefest på torget i sentrum av Måløy, der lokale krefter og skoleelever sto for underholdningen.

Minnet de falne

Etter dette gikk turen til krigsminnesmerket over allierte som falt under Måløyraidet. Representanter for Forsvaret la ned krans og det ble avholdt ett minutts stillhet. Derfra gikk det med flaggparade tilbake til sentrum og Lingeparken. Flagg fra alle nasjonene som deltok i Måløyraidet var representert.

Ved monumentet over Martin Linge fikk Kronprinsparet møte representanter fra Linges familie og veteraner som var en del av Kompani Linge. Veteranene er bærere av viktige historier. Noen av disse historiene er nå sikret for ettertiden gjennom Måløyraidsenteret.

Bedriftsbesøk

Før Kronprinsparet forlot Måløy fikk de også besøkt den lokale bedriften Local Host. Selskapet har vokst fra å være en liten oppstartsbedrift til å bli et selskap med 35 ansatte. Bedriften har spesialisert seg på å tilby servertjenester for selskaper i og utenfor Norge. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook