Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Stavern

Kronprinsparets siste dag i Vestfold var lagt til Larvik kommune, med besøk både til innlandet og kysten: Kjærra Fossepark i Lardal og Fredriksvern i Stavern. 

06.09.2018

Lardal ble en del av Larvik kommune 1. januar 2018, og bidro dermed til å gjøre Larvik til Vestfolds største kommune. 

I Kjærra Fossepark

Numedalslågen renner gjennom Lardal før den finner sitt utløp ved Larvik, og er en av landets viktigste lakseelver. En flott fotgjengerbru binder de to sidene av elva sammen, omgitt av skog, foss og vassdragsminner. Kronprinsparet fikk vandre over den 132 meter lange brua over til Kjærraparkens amfi i dag.

Kronprinsparet på vei over Kjærrabrua. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 
Kjærra Fossepark er Lardals tusenårssted, og en viktig møteplass og opplevelsessted både for turister og fastboende. Parken bryr på et bredt spekter av aktiviteter, og er også en del av geoparken i Telemark og Vestfold. 

I dag fikk Kronprinsen og Kronprinsessen møte barn og voksne som fortalte om sine interesser og alt man kan ta seg til i Lardal. Her var barn og unge fra 4H - som Kronprins Haakon er beskytter for, ungdom fra Lardal jeger og fisk, og representanter fra Styrvoll skytterlag. Bygdekvinnene og Lardal Kunst og Hobby var også på plass i amfiet i dag. 

Kronprinsen fikk testet skyteferdighetene hos Styrvoll skytterlag. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 
Kronprinsparet fikk en orientering om laksefisket i elven og det vanket også en smak på resultatet: Både lågalaks, elg, flatbrød, saft og rømmegrøt sto på menyen.

Avsluttet i Stavern

Årets fylkestur ble avsluttet på Fredriksvern i Stavern. Festningen ble anlagt i 1750-årene som verft og flåtestasjon for den dansk-norske marine. 

Kronprinsparet på Fredriksvern festning. Foto: Llise Åserud, NTB scanpix


Fra scenen fikk Kronprinsparet oppleve både sang og musikk, spel og slampoesi. Politihøgskolen har en avdeling her ved festningen, og i dag hadde politistudentene et innslag om mental helse. Kronprinsesse Mette-Marit takket dem for å minne om politiets viktige arbeid med psykisk helse.

- Jeg vil gjerne takke politistudentene for det at de minner oss på hvilket utrolig viktig arbeid politi rundt om i hele landet gjør for arbeidet med psykisk helse. Så tusen takk for det innslaget.

Spor etter Kronprins Olav

En vandring gjennom leiren tok Kronprinsen og Kronprinsessen forbi smia med "Kongelinden" utenfor. Flere kongelige har blitt fotografert her, og i dag var det Kronprinsparets tur.

Kronprinsparet studerer bildene av kongelige som har stått ved "Kongelinden" opp gjennom årene. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix


Det ble også anledning til en tur innom Kadettbrakka fra 1774. På 1920-tallet var daværende Kronprins Olav på flere øvelser ved Fredriksvern verft mens han gikk på Hærens krigsskole, og i det såkalte Kommandersersjantrommet finnes flere tegninger på veggene - en av dem av den daværende kronprinsen. 

Her er oppbevares også Kronprins Olavs søknad om opptak til krigsskolen, med nøye utfylte felt. Det gjelder også feltet for "Fars stilling": Konge.

Takk for denne gang

Både Kronprinsen og Kronprinsessen har tilbrakt mye tid i Vestfold. Men etter disse dagene har vi blitt mye bedre kjent med et veldig vakkert og variert fylke, sa Kronprinsessen da hun avsluttet talen sin.

- Vi vil gjerne takke dere spesielt for at dere har vist oss steder som dere er glade i, tatt oss med på aktiviteter, latt oss smake utrolig mye god mat, at dere har spilt og sunget for oss, og gitt oss ny kunnskap. Men mest av alt vil Kronprinsen og jeg takke for den utrolige varmen dere har møtt oss med overalt hvor vi har kommet på denne turen. 

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix


- Tusen takk at vi har fått å låne dere alle sammen, til små og store opplevelser. De gode minnene leverer vi ikke tilbake; de beholder vi.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook