Hopp til hovedinnhold

Kongen på Norges arktiske universitet

I dag er det 50 år siden Stortinget vedtok opprettelsen av et eget universitet i Tromsø. Hans Majestet Kongen var til stede ved markeringen på Norges arktiske universitet.

20.09.2018

Siden vedtaket ble fattet, har landets nordligste universitet utviklet seg til å bli et breddeuniversitet med særlig fokus på kunnskap om nordområdenes kultur, natur og samfunn. Den offisielle markeringen av jubileet falt sammen starten på den nasjonale festivalen "Forskningsdagene 2018". 

Fem år gamle Lilly Solhaug Eidsmo ventet på Kongen med blomster da han ankom Labyrinten ved universitetet i formiddag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Deretter fikk Kongen møte noen av universitetets unge forskere, som viste Kongen prosjekter de er involvert i. 

Markering med taler og musikk

Fanfaren «La Peri» ble blåst da Kongen tok plass inne i Labyrinten for å overvære den offisielle markeringen.

Jens Revold, som var en av Universitetets første studenter, ønsket velkommen og ga ordet til rektor Anne Husebekk. Deretter fulgte studenter, forskere og ansatte som bidro med presentasjoner av Universitetet som i løpet av sine første 50 år har utviklet seg til et stort universitet med studiesteder i Alta, Hammerfest, Harstad, Kirkenes, Bardufoss, Narvik, Bodø, Mo i Rana og Svalbard i tillegg til Tromsø.


Kjemistudenter på scenen i Tromsø. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Statsråd Iselin Nybø talte på vegne Regjeringen og Daniel H. Masvik på vegne av studentparlamentet. De kunstneriske innslagene sto Per Asbjørn Martinsen og Tromsø Akademiske kvinnekor for.

Teater fortalte historien

Etter en offisiell lunsj overvar Kong Harald den spektakulære teaterforestillingen "Sykle i snøstorm" på Hålogaland teater. Teaterstykket forteller historien om universitetet og Nord-Norge på en svært uventet måte. I alt 29 aktører - sangere, dansere, skuespillere og musikere - var i sving under forestillingen.

Begynnelse i 1919

Tanken om et universitet i Nord-Norge er eldre enn Stortingsvedtaket i 1968. Helt tilbake i 1919 ble fondet "Nord-Norges Universitet" opprettet etter initiativ av handelsmannen Hans Abraham Meyer fra Mo i rana. Formålet med stiftelsen var å støtte vitenskapelig virksomhet i Nord-Norge. Da Stortinget besluttet å etablere Universitetet i Tromsø la man vekt at den nye institusjonens mål skulle være å gi ungdom fra Nord-Norge bedre mulighet til høyere utdanning og å sikre rekruttering av fagfolk til landsdelen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook