Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Kina

Kongeparet innledet sitt statsbesøk til Folkerepublikken Kina i dag. Besøket finner sted i Dunhuang, Beijing og Shanghai, etter invitasjon fra Hans Eksellense President Xi Jinping.

12.10.2018

Kongeparet ledsages av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under besøket. Delegasjonen omfatter også over 300 representanter for norsk næringsliv. Det er den største norske næringslivsdelegasjonen noen sinne.

De første dagene av besøket finner sted i Dunhuang i Gansu-provinsen vest i Kina. Dunhuang ligger omgitt av sanddyner – en oase mellom ørkenene Taklamakan og Gobi. Få steder i Kina har høyere solstråling, og i dag kunne Kongen og Dronningen besøke det store solkraftverket her.

Fornybar energi

Solparken i Dunhuang var Kinas første storskala solkraftverk da det åpnet i 2010. Det er det første kinesiske og asiatiske anlegget som genererer energi 24 timer i døgnet med utgangspunkt i solenergi og salttårn. I dag får 200 000 mennesker strømmen sin herfra.

Kongeparet besøker det store solkraftverket utenfor Dunhuang. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Kull er stadig en svært viktig energikilde i Kina, men det investeres nå betydelige ressurser i fornybar energi og miljøvennlige teknologiske løsninger. Kina sto alene for godt over halvparten av all nyinstallert solkraft i 2017, og inntar en ledende rolle i den globale klimakampen. At Kina med sine mer enn 1,4 milliarder innbyggere lykkes med ambisiøse mål er helt vesentlig for at verden som helhet skal nå bærekraftmålene.

Utdanning for bærekraft

Et besøk til Dunhuangs største barnehage var neste post på programmet. Det har i mange år foregått et utstrakt samarbeid mellom Høgskolen på Vestlandet og flere kinesiske universiteter om kvalitet og undervisning i barnehager. Sammen med Beijing Normal University har Høgskolen drevet et forskningsprosjekt sør i Gansu, og i dag ble det arrangert et seminar for å markere utvidet samarbeid i provinsen.

Kongeparet fikk en omvisning i barnehagen. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kinesiske og norske forskere delte erfaringer og kunnskap, blant annet med fokus på barnehager som verktøy for likestilling og kvinners deltakelse i arbeidslivet. Det ble også gitt en innføring i konseptet «Utdanning for bærekraft». Bærekraftig utvikling er relevant innenfor miljø, men er også et viktig prinsipp for utviklingen innen kultur og næringsliv.

Barnehagebarna hadde forberedt en forestilling for Kongen og Dronningen der de danset og opptrådte kledd i ulike nasjonaldrakter og dyrekostymer. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Offisiell middag

Dunhuang ligger seks timer foran Norge, og det er allerede kveld. Etter et innledende møte, har Kong Harald og Dronning Sonja gått til bords for en offisiell middag med provinsmyndighetene i Gansu.

Et kultursentrum

I morgen står bevaring av kulturarv på programmet når Kongeparet besøker Mogao-grottene utenfor Dunhuang. Grottene er å finne på UNESCOs verdensarvliste, og rommer en av verdens største samlinger buddhistisk kunst.

Turisme er Dunhuangs viktigste næring, og byen satser stort på en bærekraftig utvikling av sektoren.

En gang var Dunhuang et viktig stoppested for handelsreisende langs Silkeveien. I dag finner mange turister veien hit. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kulturutveksling og kontakt på tvers av landegrenser står sentralt, og i 2016 ble kulturfestivalen Dunhuang International Cultural Expo etablert som et årlig evenement med særlig vekt på kulturen og landene langs den gamle Silkeveien.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook