Hopp til hovedinnhold

Bærekraftige hav

Havet dominerte Kongeparets program i Shanghai i dag. Kina og Norge er ledende maritime nasjoner, og en bærekraftig utvikling er av stor interesse for begge land.

18.10.2018

Skipsfart og shipping var utgangspunktet for den norske tilstedeværelsen i Shanghai, og har stått helt sentralt i over 150 år. I dag er om lag 2/3 av norske næringslivsinteresser i regionen knyttet til maritim og marin sektor.

Deres Majesteter Kongen og Dronningen startet dagen på konferansen «Kina og Norge – et hav av muligheter».

Et hav av muligheter

Rundt 300 deltakere fra myndigheter, næringsliv og forskning var samlet til konferanse, rett ved Shanghais største cruiseterminal.   

Kong Harald understrekte behovet for globalt samarbeid for å sikre bærekraftig bruk av havet. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Kong Harald holdt åpningstalen og vektla det enorme potensialet som ligger i havet for økonomisk vekst og utvikling verden over. Men Kongen understreket også behovet for bærekraftig bruk og tiltak mot forsøpling:

- The fragility of our oceans has become an increasing concern. If the oceans are to secure our future as they have provided for us in the past, we must stop treating them as a dumping ground.

"We must work together at the global level to ensure sustainable use of the oceans. We must coordinate our efforts, and combine Norwegian and Chinese expertise, technology, ingenuity and resourcefulness".

We must work together at the global level to ensure sustainable use of the oceans. We must coordinate our efforts, and combine Norwegian and Chinese expertise, technology, ingenuity and resourcefulness.

Norske selskaper og forskningsmiljø har gode forutsetninger for å ta del i det voksende markedet for bærekraftige varer og grønn havteknologi, og elleve nye avtaler ble inngått under konferansen.

Kongsberg Gruppen, DNV GL og Jotun var blant dem som signerte nye avtaler med selskaper i Shanghai i dag. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Norsk laks

Det norske sjømatselskapet Marine Harvest var blant dem som markerte seg i dag. De har hovedkontor i Bergen og over 13 000 ansatte i 24 ulike land. I dag åpnet de en ny fiskeforedlingsfabrikk i Shanghai.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Marine Harvests styreleder Ole-Eirik Lerøy (i midten) deltok under åpningsseremonien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongeparet var til stede under den offisielle åpningen, i følge med den kinesiske forretningsmogulen Jack Ma. Den nye fabrikken plasserer den norske laksen midt i det voksende markedet i Shanghai, og Marine Harvest har inngått en avtale med Jack Mas selskap Alibaba om distribusjon til de kinesiske forbrukerne.

Blå pionerer

Jack Ma har varslet at han trapper ned sin rolle i næringslivet for å vie mer tid til veldedig arbeid og sitt engasjement for FNs bærekraftmål. De blå pionerene / the Blue Pioneers er et av prosjektene han har engasjert seg i, og Kong Harald og Dronning Sonja fikk møte noen av pionérene i dag.

Kong Harald og Jack Ma - begge opptatt av blå bærekraft. Foto: Tim Haukenes

The Blue Pioneers tilbyr opplæring til unge kinesere som ønsker å arbeide med havrelaterte spørsmål som entreprenører og/eller miljøvernere. Målet er å gjøre dem bedre i stand til å etablere virksomheter og organisasjoner som kan bidra til en blå og bærekraftig økonomi.

En smak av hav

I kveld, lokal tid, var mange av deltakerne fra dagens konferanse samlet for å nyte sjømat. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var vert for middagen, som har fått tittelen En smak av hav / Tasting the Ocean.

Kongen og Dronningen deltar sammen med den norske delegasjonen. Norske og kinesiske gjester får smake retter tilberedt av kokker fra Norge, og middagen er organisert av Innovasjon Norge i samarbeid med Norges sjømatråd.

  Redningsskøyta Elias var også på plass i Shanghai. TV-serien om Elias vises på kinesisk TV. Foto: Tim Haukenes

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook