Hopp til hovedinnhold

Kong Olavs signing

I dag, 22. juni, er det 50 år siden Kong Olav V ble signet i Nidarosdomen. Seremonien var høydepunktet i en signingsferd som startet 16. juni 1958 og endte da Kongen steg i land på Honnørbryggen i Oslo 20. juli.

22.06.2008

Flere artikler, bilder fra signingsferden og videopptak fra selve seremonien i Nidarosdomen er tilgjengelige via pekerne til høyre. Artiklene omtaler disse temaene:

Signingstradisjonen

Kongesigning er en tusenårig tradisjon i Norge. Seremonien er en høytidelig, kirkelig velsignelse av Kongen – og senere også Dronningen – til kongegjerningen.

Signingen av Kong Olav

I 1908 hadde Stortinget opphevet paragrafen som bestemte at Kongen skulle krones. Da Kong Haakon døde i 1957 fantes derfor ikke noen fastlagt seremoni for innvielsen av den nye kongen, utover edsavleggelsen i Stortinget. Kong Olav uttrykte overfor biskopen i Nidaros et personlig ønske om å bli signet i Nidarosdomen for å motta Guds velsignelse over sin kongegjerning.

Signingsferden

16. juni 1958 reiste Kong Olav i bilkortesje til Trondheim for å signes i Nidarosdomen. Dagen etter seremonien fortsatte signingsferden med Kongeskipet Norge. Kongeskipet seilte ut fra Trondheim 23. juni og ankom Oslo 2. juli, etter et stort antall besøk langs kysten.

Signingsmaleriet

Kronings- og signingsbildene av unionskongene og norske monarker utgjør hovudverkene i Slottets malerisamling. Maleriet av Kong Olavs signing viser et av høgdepunktene i historien til det moderne norske monarkiet.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter