Hopp til hovedinnhold

Ytre Hvaler Nasjonalpark åpnet

H.M. Kong Carl Gustaf og H.K.H. Kronprinsregenten åpnet i dag henholdsvis Kosterhavet og Ytre Hvaler Nasjonalpark. Parkene utgjør et sammenhengende, vernet område på begge sider av grensen, og verner natur både over og under vann.

09.09.2009

I dag morges gikk Kronprinsregenten om bord i Christian Radich ved Skjærhalden. Her ble han ønsket velkommen av kaptein Clas Jagdun og direktør Einar Corwin, som ga en orientering om fullriggeren mens skipet satte kursen for Strømstad.

Under overfarten fikk Kronprinsregenten også en innføring om nasjonalparkene ved Aase Richter fra Fylkemann i Østfold.

Åpning av Kosterhavet Nationalpark

I Strømstad ble Kronprinsregenten tatt i mot av H.M. Kong Carl Gustaf og hans følge. Kong Carl Gustaf foretok den offisielle åpningen av Kosterhavet nationalpark under et høytidelig arrangement på Skeppsbroplatsen. Kongen og Kronprinsregenten avduket sammen en plakett til minne om anledningen.

Deretter gikk Kong Carl Gustaf og Kronprinsregenten om bord i Christian Radich for å reise til Hvaler.

Avtale om artssamarbeid

Om bord på seilskuten, på den marine grensen mellom Norge og Sverige, undertegnet miljøvernminister Erik Solheim og Sveriges miljøvernminister, Andreas Carlgren, en avtale om samarbeid for å styrke kunnskapen om de mange artene som forekommer i våre to land.

Vi kjenner til omlag 40.000 arter i Norge i dag. Eksperter mener det kan finnes så mange som 60.000. Tidligere i år ble det stiftet et eget prosjekt for å øke kunnskapen om norske arter, mens Sverige etablerte sitt artsprosjekt i 2002. Avtalen som ble signert i dag, skal sikre nært samarbeid i årene framover. 

Kong Carl Gustaf og Kronprinsregenten stod ved bordet da avtalen ble signert. 

Ytre Hvaler Nasjonalpark

Arrangementet på Hvaler ble innledet med "Ja vi elsker", avsunget av Hvaler trivselskor. Konferansier Ingrid Bjørnov åpnet for programmet forøvrig, som omfattet en rekke taler og musikalske innslag.

H.K.H. Kronprinsregenten sto for den offisielle åpningen av nasjonalparken. I åpningstalen sin, framhevet Kronprinsregenten spesielt den undersjøiske delen av parken:

Det som likevel er helt spesielt for denne nasjonalparken i forhold til andre, er at området har enestående, undersjøisk natur som nå er vernet. (...) Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Korallrevet ved Tisler er et av de største innomskjærs korallrev man kjenner til i verden. Området er unikt i internasjonal sammenheng.

På samme måte som i Sverige, avduket Kong Carl Gustaf og Kronprinsregenten en plakett til minne om anledningen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter