Hopp til hovedinnhold

Sakrale skatter fra Kreml

Hennes Majestet Dronning Sonja var til stede da utstillingen Sakrale skatter fra Kreml åpnet på Nasjonalgalleriet i ettermiddag. Utstillingen viser ikoner, tekstiler og praktgjenstander som har vært brukt i de keiserlige katedralene.

23.09.2010

Det var direktøren for Kreml-museene i Moskva, dr. Elena Gagarina, som foretok den offisielle åpningen av utstillingen. Koret Via Cantus sto for det musikalske, med et utdrag fra den russiske komponisten Rachmaninovs Vesper (Aftengudstjeneste).

Eter åpingen kunne kurator Widar Halén gi Dronningen en omvisning:.

Utstillingen

Moskva og Kreml ble Russlands politiske og religiøse sentrum på 1300-tallet. Her lå også hoffets verksteder og hit kom de dyktigste håndverkerne fra alle deler av riket.

Utstillingen viser i overkant av hundre verk laget i perioden fra 1300-tallet til slutten av 1800-tallet. De representerer tre hovedkategorier: Ikoner, liturgisk utstyr og tekstiler:

Ikoner

Ikoner spiller en sentral rolle i russiske kirker, og både malte, broderte og utskårne ikoner er representert på utstillingen. Russiske ikoner har mange motiver felles med den vestlige kirkekunsten, men også motiver som er spesielt knyttet til ortodoks teologi og russisk historie. Ulike bilder av Maria Guds mor, var særlig viktige. Hun var den russiske nasjonens forbønnskvinne og beskytter. 

Utsmykning

Den andre hovedseksjonen er viet kirkeutsmykning og består for det meste rituelle gjenstander, sånn som alterkors og evangeliebøker, kalker og lysestaker. Hver gjenstand har sin symbolske betydning, noe som kommer til uttrykk i materialvalg, form og dekor. De er fortrinnsvis laget i gull, sølv, perler og juveler. Gull var spesielt viktig som et symbol på det himmelske lys.

En spesiell kalk og et oblatfat i gull fra 1795 er kanskje spesielt interessant her i landet. De laget av den norske gullsmeden Iver Winfeldt Buch - Katharina den stores hoffjuvelér. 

Tekstiler

Ulike typer drakter og tekstiler brukt av de russiske geistlige på 1600-tallet inngår også i utstillingen. De er laget av dyrebare stoffer og dekorert med billed- og perlebroderier.
 

Utstillingen kan ses på Nasjonalgalleriet fra 24. september til 16. januar 2011.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook