Hopp til hovedinnhold

Arbeidsmøter i Geneve

H.K.H. Kronprinsessen besøker Geneve for å ha arbeidsmøter med Internasjonale Røde Kors, Høykommisæren for flyktninger, Det globale fondet og UNAIDS. Formålet er å få faglige oppdateringer på de humanitære utfordringene i verden.

31.01.2011

Møtene vil ha særlig fokus på hiv/AIDS. Kronprinsessen har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS siden 2006.

Utfordringer i humanitært arbeid

Kronprinsessen ble mandag morgen tatt i mot av presidenten i Internasjonale Røde Kors (ICRC), Jacob Kellenberger. Kronprinsesse Mette-Marit fikk en presentasjon av organisasjonen og de største utfordringene den møter i det humanitære arbeidet. En av disse er mangelen på tilgang til politiske fanger og flyktninger. En annen utfordring er å skape trygghet for sårbare grupper, kvinner, barn og eldre på flukt og i katastrofer. Deretter fikk Kronprinsessen en omvisning i ICRC-museet.

Ambassadør Bente Angell-Hansen var vert for en arbeidslunsj med temaet utfordringer i det humanitære arbeidet knyttet til kjønn og helse.

Flyktningers situasjon

Hos UNHCR ble Kronprinsessen tatt i mot av Antonio Guterres, Høykommisæren for flyktninger. Tema for møtet var globale trender innen flyktningbeskyttelse og migrasjon. Høykommisæren delte sine erfaringer fra sitt siste besøk til Jemen og snakket om den vanskelige situasjonen i Somalia. Kronprinsessen fikk også se kriserommet som nå brukes til å følge situasjonen i Elfenbenskysten. I hjelpearbeidet i Elfenbenskysten legges det særlig vekt på å hindre spredning av hiv/aids.

Visjon om en aidsfri generasjon

Administrerende direktør Michel Kazatchkine tok i mot Kronprinsessen i hovedkontoret til the Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria. Fokus i dette møtet var fondets strategi og visjon om en ”Ny aidsfri generasjon” – et arbeid som særlig retter seg mot ungdom og kvinner.

Arbeidsmiddag

Første dag av dette todagersbesøket avsluttes senere i dag med en arbeidsmiddag der blant annet lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO), dr Margareth Chan, vil være blant gjestene. Globale helseutfordringer med fokus på hiv/aids vil være tema for middagen.

Arbeidsbesøk hos UNAIDS

I morgen vil Kronprinsessen besøke UNAIDS’ nye hovedkontor i Geneve for første gang. Her vil det blant annet bli gjensyn med Michel Sidibé, som også deltok på aidskonferansen som Kronprinsessen arrangerte i Norge i 2009.

Hensikten med møtet er å få en faglig oppdatering på hiv/aids situasjonen i verden. Ungdom og ungt lederskap vil bli viktige tema, og Kronprinsesse Mette-Marit vil bidra med oppdateringer fra det nylig avsluttede møtet i Verdens økonomiske forum i Davos.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter