Hopp til hovedinnhold

Norsk innlegg i FN

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var blant deltagerne da miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i dag holdt Norges hovedinnlegg i FNs Generalforsamlings Høynivåmøte om AIDS.

09.06.2011

I sin tale la ministeren vekt på det positive i at verden nå, 30 år etter de første tilfellene av HIV ble oppdaget, ser en nedgang i nye tilfeller og en stabilisering i antall AIDS- relaterte dødsfall. Solheim snakket også om viktigheten av å bruke denne historiske anledningen til å sikre det videre arbeidet, noe som forutsetter at finansieringen sikres.

Etter innlegget møtte Kronprinsessen den norske pressen sammen med miljø- og utviklingsministeren, samt den norske ungdomsdelegaten, Anette Remme.

Direkte etter pressetreffet bar det videre til neste programpost som var en større debatt i regi av UNAIDS med temaet Women, Girls and HIV.

Ungdom i Fokus

Kronprinsesse Mette-Marit har som spesialutsending for UNAIDS lenge jobbet aktivt for å fremme ungdoms engasjement og lederskap i kampen mot HIV/AIDS. Også under dagene i New York har Kronprinsessen møtt unge ledere fra hele verden for å lytte til deres erfaringer og bidra til at deres stemme blir hørt i forhandlingene under Høynivåmøtet.

Kronprinsessen gjentok sitt budskap om viktighet av å la ungdom lede an i kampen mot HIV i en moderert paneldebatt under UNAIDS-arrangementet Young people in the AIDS response i dag. UNAIDS’ leder, Michel Sidibé, deltok også i debatten, og det var UNAIDS-kollega James Chau som var moderator. I tillegg deltok flere unge ledere som Kronprinsessen møtte i Mali tidligere i år - ungdommer som også har vært med inn i forhandlingene.

Målet med møtet var å vise frem gode eksempler på viktige bidrag fra ungdom i kampen mot HIV. Det ble også stilt krav om sterke forpliktelser til å la ungdom være med å forme fremtidens kamp mot HIV. I salen var flere ledere og personer som deltar aktivt i forhandlingene.

Blant arrangørene var blant annet FNs befolkningsfond (UNFPA), FNs hjelpeorganisasjon for barn (UNICEF), FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap og kultur (UNESCO), Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs utviklingsprogram (UNDP).
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook