Hopp til hovedinnhold

Blindeundervisningen 150 år

I år er det 150 år siden Norges første skole for blinde elever ble åpnet. Tirsdag 22. november deltok Prinsesse Märtha Louise på jubileumsfeiringen som fant sted på Huseby kompetansesenter i Oslo.

22.11.2011

Opprettelsen av Christiania Blinde-Institut i 1861 kan sees på som et tidlig skritt på veien mot inkludering av blinde i yrkes- og samfunnsliv. I dag gir Huseby kompetansesenter synshemmede ferdigheter, kunnskap og den tryggheten de trenger for å komme seg gjennom ett utdanningsløp, slik at de senere kan gjøre en god jobb i arbeidslivet. Huseby kompetansesenter er en del av Statlig spesialpedagogisk støttesystem (Statsped).

En viktig ressurs

- Huseby er en viktig ressurs for elever som har en synsnedsettelse og som går på skolen på sitt hjemsted, sa Prinsessen i sin hilsningstale. Barn og ungdom fra ulike deler av landet deltar jevnlig ved kurs på Huseby kompetansesenter. Dessuten gir senteret tjenester til kommunene som er ansvarlig for å sørge for likeverdig, tilpasset og inkluderende opplæring for alle aldersgrupper.

Prinsesse Märtha Louise fikk først møte en gruppe med svaksynte førsteklassinger som var på tredagers kurs sammen med sine foreldre og lærere. Deretter besøkte hun en gruppe med 8. og 9. klassinger som lærte studieteknikk, IKT og punktskrift for viderekomne. Her fikk Prinsessen prøve tastatur for blinde som er et uunnværlig verktøy i de aller fleste arbeidssituasjoner.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook