Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Island

H.M. Kongens tale ved gallamiddagen på Det kongelige slott til ære for President Guðni Th. Jóhannesson og fru Eliza Reid under statsbesøket fra Island 21. mars 2017.

Herr President og fru Eliza Reid

Det er en glede for Dronningen og meg å ønske dere velkommen til Norge. Islendingene holder gjerne sin høvding høyt og lenge i ære. Det er ikke så ofte vi får lov til å gjøre stas på Islands statsoverhode. Ja, det er faktisk 20 år siden vi hadde så fint besøk— så nå var det jammen på tide!

Når gode venner møtes, taler man ofte om gamle dager. Og vi har mye å snakke om – for eksempel vår viktige, felles sagalitteratur. Kunnskapen om Norges historie ville vært betydelig mindre uten de islandske tekstene. Vår viten om norrøn mytologi ville vært sterkt begrenset – og verdenslitteraturen ville vært fattigere.

Nordmenn har i uminnelige tider fartet til Island. Ikke alltid i de beste hensikter, må vi vel dessverre si. Heldigvis har tidene skiftet. Likevel er Island fortsatt et populært reisemål for oss, og et land stadig flere ønsker å besøke. Og det er lett å forstå hvorfor:

Den islandske naturen er unik, variert og vakker. Varme kilder, store isbreer, frodige daler og dramatisk vulkanlandskap. Jeg har selv mange gode minner – særlig fra en rekke flotte fisketurer. Landskapet er helt annerledes, men laksen smaker like godt som i våre elver.

Det er ikke bare vi som reiser til Island. Norge har gleden av å ha mange dyktige islendinger bosatt her. Utveksling mellom de nordiske land har vi hatt lenge. Vi flytter på oss når for eksempel jobbmulighetene er bedre hos naboen. Noen flytter tilbake når situasjonen endrer seg. Andre blir igjen, og bidrar til enda tettere bånd mellom våre folk.

Det gamle viking-æresbegrepet er vel blitt noe svekket gjennom årene. Men når det kappes i sport, holder både islendinger og nordmenn tradisjonene i hevd. Vi heier på våre jenter og gutter i tykt og tynt.

Det islandske fotball-landslaget gjorde en strålende innsats i fotball-EM i 2016. Laget inspirerte en hel fotballverden med sitt samhold, lagånd og støtte fra publikum. Vi fikk også innblikk i en målrettet satsing på barne- og ungdomsidrett. Vi gleder oss over deres suksess.

Og så synes vi det er stas å peke på hvilke norske klubber en del av disse guttene har spilt for.

Den islandske treneren Thorir Hergeirsson, vant med "jentene sine" under håndball-EM i fjor. Og nå har vi altså "tatt over" Islands tidligere svenske fotballtrener – og fått ham til å utsette pensjonisttilværelsen sin.

Det hele skjer med glimt i øyet – som sikre tegn på godt vennskap. La oss utnytte dette på beste måte, også når vi møter på utfordringer og nye muligheter.

Herr President,
Historiene om våre djerve islandske venner finnes i mange varianter. Hva er det som har imponert oss mest de siste årene?

Jo, det er nok evnen til å ta tak i utfordringene som kommer. Til å finne nye løsninger og ikke gi seg. I dag er Island et velstående og moderne land. Tradisjonelt fiske vil selvsagt alltid være sentralt for islandsk økonomi. Turisme er blitt et nytt satsingsområde, men vi ser også med stor interesse på deres satsing på havbaserte næringer, IKT, kreative næringer, klima og miljø. Et styrket samarbeid på disse områdene vil være viktig for felles konkurransekraft, grønne omstilling og velstand.  

Når vi ser hvilke utfordringer verden og våre to land står overfor, er det godt å vite at vi evner å stå sammen. Det nordiske samarbeidet er solid, og den nordiske identiteten binder oss sammen. Vi nordmenn kjenner oss igjen i miljøskildringene i den islandske TV-serien "Innesperret". Og den norske TV-serien "Skam" bidrar til at identitetsbånd knyttes i Norden.

Utfordringene knyttet til klimaendringene er mange. Jeg tror at både islendinger og nordmenn ser med bekymring på rapportene om global oppvarming, særlig i Arktis. Hvordan vil dette påvirke våre land? Hva vil det ha å si for ressursene i havområdene rundt oss? Vi har alt å tjene på å stå sammen – både for å lære mer og for å finne gode løsninger.

Vedski tennes
og tenner en vedski,
flamme kveikes av flamme;
i lag med mann
vinner mannen kunnskap,
folkesky mann blir fåvis.

... sier Håvamål


Jeg håper at dette besøket bidrar til at gode krefter i begge land "kveikes" og inspirerer oss til nye ferder sammen. Mellom det gamle og nye. Mellom det islandske og det norske. Mellom venner og familie. Og at vi tar godt vare på den ekte gleden ved å møtes igjen og igjen.

Jeg hever mitt glass og skåler for Dem, herr President, for det islandske folk, og for vennskapet mellom våre to land.

 

21.03.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kong Haralds tale under gallamiddagen til ære for Islands president Guðni Th. Jóhannesson og fru Eliza Reid. Klippet innledes med glimt fra prosesjonen inn gjennom Store festsal. Foto: NRK.