Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Vestre Slidre

H.M. Dronningens tale i Vestre Slidre under Kongeparets fylkestur til Oppland, juni 2010.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Det er godt å komme til fjells! Kongen og jeg har sett fram til denne formiddagen. Vi synes det er spennende at dere valgte å legge en slik feststund til et område nær 1000 meter over havet, her hvor tradisjonell stølsdrift forenes med moderne hytteutbygging.

Det gir energi å komme på fjellet. Og det fyller en med ærbødighet. I år er det hundre år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. I sitt lille stykke «Enn om vi klædde fjellet?» får han fram ærefrykten for det storslåtte. Noe av det samme føler jeg hver gang jeg kommer opp i høyfjellet.

At Vestre Slidre har valgt en støl som festplass i dag, understreker hvor viktig fjellet er og har vært for kommunens innbyggere. Stølsdrift har vært en nødvendighet for å opprettholde bosettingen i området. Jeg vet at forsatt driver de fleste av alle melkeprodusentene i kommunen med aktiv stølsdrift, og en femtedel av landets støler finnes i Valdres. Det er enestående i både norsk og europeisk målestokk.

I tillegg ser vi nå at fjellet har fått ny betydning for kommunene. Hytteutbyggingen skaper arbeidsplasser og gir grunnlag for vekst, samtidig som hytteeierne får anledning til å bruke fjellet som rekreasjonssted med de kvaliteter det gir. I denne sammenhengen er det viktig å finne den riktige balansen mellom utbygging og bevaring. Også de kommende generasjonene fortjener å kunne nyte den samme livskvalitet og nærhet til naturen.

Kulturlivet står åpenbart også sterkt her i kommunen. Dere prioriterer kulturskolen med penger, oppmerksomhet og kompetanse. At over 80 prosent av elevene i grunnskolen er med i kulturskolen, er et bevis på at dette er riktig og viktig. Det vi har sett i dag, viser livsglede og kreativitet. Det viser også samspill og fellesskap mellom barn og unge, og det viser brobygging mellom nåtid og tradisjoner. Barn er som en plante – får de gode røtter, kan de lett tilpasse seg nye voksesteder. Et av kulturskolens fortrinn er at de utfordrer elevene. De kan gi barna følelse av mestring på flere områder. Og barn som opplever mestring, blir bedre i stand til å takle hverdagens utfordringer. Barna og deres oppvekstvilkår er utvilsomt vår viktigste ressurs.

I disse dager deles Drømmestipendet ut til hundre spesielt talentfulle elever i kulturskolene. I Vestre Slidre er det to søstre som vil motta Drømmestipendet i dag. De har tatt opp folkemusikkarven og spiller på det instrumentet som mange forbinder med Valdres - nemlig langeleiken.

Siden vi er samlet på en støl, må jeg få minne om at jeg i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 ble utnevnt til æresbudeie. På stølen, eller setra, var det ofte budeiene som rådde. Og ifølge det internasjonale nettleksikonet Wikipedia sto budeia i den norske folketradisjonen for selvstendighet og dyktighet. Det synes jeg alle kvinner som har drevet med tradisjonell stølsdrift, eller som satser på turisme på stølen, skal ta inn over seg.

Fjellene gir overskudd på en spesiell måte. Det er noe jeg selv har erfart og stadig opplever. En av Kongens forgjengere, Kong Oscar II, uttrykker det på en flott måte etter et besøk på disse trakter. Han skriver: ”Her oppe ved man neppe, hva sygdom vil sige, her føler man tvertimod, at sundheden har sitt hjem, man innsuger den i hvert åndedrag..
Hvad det friske, gode humør angår, så er dette en gave av høifjeldene, en velkomst og takknemmelighetsskjænk, til de reisende som finder veien herop”.

Kongen og jeg setter stor pris på å få møte dere her i dette flotte fjellområdet. Fjellet har en egen tiltrekning og en egen intensitet som vekker sansene i oss, og som ordføreren sa i sin velkomsttale, - i det forunderlige fjellriket kan alt skje. Det har vi sett noe av i dag.

Takk til ordføreren og hans gode medhjelpere – de små fra haugafolket inkludert - for en spennende og hjertelig mottagelse.

08.06.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook