Hopp til hovedinnhold

Hedmark 2011

I 2011 reiste DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen på fylkestur til Hedmark. Kommunene Folldal og Stor-Elvdal ble besøkt i løpet av to dager i august.

Kultur- og industrihistorie og behandling av rusavhengige sto på programmet i Folldal, mens vandring i Finnsjøfjellet ble en viktig del av besøket til Stor-Elvdal.

Kulturhistorie i Folldal gruver

Malmen i Folldal ble oppdaget i 1745, og fra 1748 var gruvedriften i gang. Den fikk avgjørende betydning for utviklingen av lokalsamfunnet. Store deler av befolkningen var engasjert i gruvearbeidet - direkte eller gjennom leveranser til virksomheten. 

- Jeg har blitt fortalt at gruven nesten var en «stat i staten», med egen sykestue, postkontor, skole, bakeri og telefonsentral, sa Kronprinsen i talen sin, og understrekte Folldal gruvers plass i norsk industri- og kulturhistorie. 

Historien var også en viktig inspirasjonskilde for kulturarrangementet ved Nasjonale turistvegers utsiktspunkt. Her fikk Kronprinsparet innblikk i Folldals kulturhistorie gjennom skuespill, sang og dans - i tillegg til praktfull utsikt over Rondane. 

Hundekjøring på Frankmotunet

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsparet Tyrilistiftelsen på Frankmotunet. Her tilbys behandling og oppfølging av rusmiddelavhengige, blant annet gjennom karriereveiledning og undervisning med utgangspunkt i den enkeltes behov og forutsetninger. Elevene er delt i to lag, med ansvar for matlaging, tøyvask, snømåking og gressklipping – i tillegg til innsats på bilverksted, snekkerverksted og aktivitetsrom.

Elevene tar også vare på mer enn 60 Alaska huskyer. Hundekjøring er en populær aktivitet, og Kronprins Haakon fikk selv prøve seg med hundespann.

Fjellvandring i Stor-Elvdal

Det ble fjelltur den andre dagen i Hedmark. Turen gikk til fjelltoppen Pika, og Kronprinsen og Kronprinsessen fikk følge av både bygdefolk og en hel flokk geiter fra Øverdalssetra.

Vandringen gikk i praktfull natur og vakkert vær, og følget var også heldige og fikk se en flokk villrein på turen. Underveis ble det anledning til å lære mer om seterdrift og utmarksnæring. Kronprinsparet fikk også en orientering om Hesjemarka naturreservat - et myrområde med helt spesiell flora og fauna.

Vel framme på 1157 meter høye Pika, ble det pause med matpakke og kulturinnslag med gruppa Gjetord. 

Møtte barn fra Sollia

Kronprinsessen fikk anledning til å ri ned av fjellet. Underveis møtte Kronprinsparet barn fra Sollia Oppvekstsenter. Ved Storåstjønnene ble det både sang og servering av etiopisk te, og Kronprinsen og Kronprinsessen fikk hver sin pose med lokalprodusert sjokolade.

Takket

Vel hjemme, sendte Kronprinsparet Hedmark en hilsen over Facebook:

- Vi vil takke for to flotte dager her i Hedmark. Vi har møtt mange nye mennesker med høyt engasjement og som er stolte av fylket sitt. Vi har fått oppleve folkemøte, modige og ressurssterke mennesker på Frankmotunet og vi har vandret til toppen av Pika med turglade Hedmarkinger. Takk for denne gang og på gjensyn.


12.04.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook