Hopp til hovedinnhold

Kongelige portretter

I 2012 ble det vist en utstilling med kongelige familiefotografier og miniatyrportretter i flotte rammer. Disse har tidligere stått i interiørene på forskjellige kongelige eiendommer, og var denne sesongen å se i forbindelse med omvisningene på Slottet.

I tillegg ble det vist en helt spesiell gave som Slottet har mottatt fra skuespiller Per Aabels arvinger.

Per Aabels fotografier

Gaven består i signerte fotografier av Kong Haakon, Dronning Maud, Kong Olav, Kronprinsesse Märtha og dagens kongefamilie. Disse ble i sin tid gitt til Per Aabel, som var en nær venn av Kongefamilien.

Et av fotografiene viser den unge Aabel sammen med Prinsessene Ragnhild og Astrid i forbindelse med ”eftermiddagstée” på Bygdø kongsgård i 1936. Dronning Maud var fotografen bak dette og veldig mange andre fotografier som nå befinner seg i Slottets fotosamling. Hun var en dyktig og produktiv fotograf.

Miniatyrer

Da kong Haakon og Dronning Maud kom til Norge i 1905, hadde de med seg store mengder med innrammede fotografier, som ble plassert rundt i interiørene på Slottet, Bygdø kongsgård og Kongsseteren.

De hadde også med seg en samling fantastiske miniatyrportretter som var malt på elfenben eller celluloid, samt håndkolorerte fotografier i det samme miniformatet. Motivene var av familiemedlemmer i de europeiske kongehusene.

Gjennom årene fikk de stadig flere i form av gaver og anskaffelser. På historiske fotografier fra de forskjellige eiendommene, ser man hvor tett i tett det var vanlig å utsmykke interiørene med disse bildene. De kongelige familiemedlemmene var spredt over store deler av Europa, så dette var en måte å holde kontakten på.

Rammene er i ulike materialer som, sølv, messing, emalje, tre, skilpadde, tekstil med broderi, lær med gulltrykk og så videre.

Utstillingen viste også de eldste miniatyrportrettene fra midten av 1800 tallet malt på porselen, av Kong Carl Johan XIV og Dronning Desirée, og Kong Oscar I og Dronning Joséphine.

 

06.11.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook