Hopp til hovedinnhold

Indonesia 2012

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Indonesia 26. - 28. november 2012, etter invitasjon fra H.E. President Susilo Bambang Yudhoyono.

Næringsminister Trond Giske og miljøminister Bård Vegar Solhjell ledsaget Kronprinsparet på reisen, i tillegg til en stor delegasjon med representanter for norsk næringsliv og forvaltning. Besøkets to første dager fant sted i Jakarta, men ble avsluttet i sultanatet Yogjakarta.

Nedenfor finnes kort informasjon om besøket. Mer fyldig omtale finnes i nyhetssakene som ble publisert mens besøket foregikk - lenket opp via pekerne til høyre.

Sjømat, møter og menneskerettigheter

Promotering av norsk sjømat var første post på det offisielle programmet. Mesterkokken Geir Skeie fikk Kronprinsparets hjelp til å servere norsk laks for indonesiske gjester. Indonesia er den fjerde mest folkerike staten i verden, og et attraktivt marked for norsk fisk. 

Om formiddagen møtte Kronprinsparet Indonesias president og førstedame, H.E. President Susilo Bambang Yudhoyono og fru Ibu Ani, før en offisiell lunsj i presidentpalasset. Senere fikk Kronprinsen og Kronprinsessen fikk anledning til å møte Dr Surin Pitsuwan generalsekretæren i ASEAN, the Association of Southeast Asian Nations, før Kronprins Haakon fortok den den offisielle åpningen av årets “Bilateral Human Rights Dialogue “.

Om ettermiddagen møtte Kronprinsparet medlemmene i den norske næringslivsdelegasjonen. En stor delegasjon med representanter for norske næringslivsinteresser ledsager Kronprinsparet. Under besøket vil disse ha møter med indonesisk næringsliv og følge seminarer innenfor handel, fornybar energi og infrastruktur, gass, fiskeri og akvakultur.

Næringsliv, klima og helse

Neste dag var Kronprinsparet til stede ved åpningsforedraget under et norsk-indonesisk næringslivsseminar. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet seminaret, og understreket den store interessen mange norske bedrifter viser for det indonesiske markedet

En stor andel av verdens regnskog finnes i Indonesia, men den reduseres i hurtig tempo. Omfattende hogst og brenning frigjør karbon og andre stoffer lagret i trærne, noe som har plassert Indonesia blant dem som slipper ut mest klimagasser. Kronprinsparet besøkte et seminar som fortalte om situasjonen og framdriften i et norsk-støttet prosjekt for å redusere utslippene fra avskoging. I forlengelsen av seminaret deltok Kronprins Haakon på en lunsj for indonesiske skog- og klimaforkjempere.

Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Fødselsklinikken Budi Kemuliaan. Hvert år fødes 8 000 barn på her, og sykehuset tilbyr gratis helsetjenester til ressurssvake grupper, Hiv/Aids-testing og behandling for å hindre at Hiv overføres fra mor til barn under svangerskapet. Kronprinsessen fikk en omvisning på sykehuset, før hun og helseministeren ga et intervju til Metro TV der de diskuterte bekjempelsen av Hiv og Aids – herunder tilgang på helsetjenester, høyrisikogrupper og stigmatisering av personer som rammes av sykdommen.

Om ettermiddagen deltok Kronprinsparet i åpningen av Innovasjon Norges nye kontor. Kronprinsesse Mette-Marit holdt åpningstalen, der hun pekte på etableringen som et tydelig tegn på økende norsk interesse for Indonesia.


Sultanatet Yogyakarta

Kronprinsparet avsluttet sitt besøk i Yogyakarta. Sultanatet er en indonesisk provins, men har en delvis autonom status, og Kronprinsparet startet sitt besøk i møte med Sri Sultan Hamengkubuwono X og Yogyakartas førstedame, Gusti Kanjeng Ratu Hemas.

Norske universitet har hatt et samarbeid med universitetet Gadjah Mada helt siden 1992, noe som blant annet har gitt norske studenter og forskere gode muligheter for å studere her og knytte bånd til Indonesia. Besøket styrket båndene ytterligere gjennom signeringen av avtaler om forskningssamarbeid og akademisk samarbeid. Kronprins Haakon talte til elever og ansatte ved universitetet. Han framholdt viktigheten av samarbeidet som ble markert i dag, og fortalte om organisasjonen Global Dignity som også er etablert i Indonesia.

Et besøk til tempelkomplekset Borobudur avsluttet Kronprinsparets program i Indonesia. Det fantastiske buddhist-tempelet er verdens største, og ble bygget mellom årene 750 og 840.  UNESCO ga bistand til en omfattende restaurering av tempelet på 70-tallet, og i 1991 ble det innskrevet på verdensarvlisten.

01.02.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook