Hopp til hovedinnhold

Ghana 2011

12. april 2011 innledet Kronprinsparet et tredagers besøk til Ghana. Formålet var å sette søkelyset på en vellykket afrikansk stat som er et foregangsland i regionen.

Ghana er et demokratisk og fredelig land med en sterk og voksende økonomi. Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte flere vellykkede samarbeidsprosjekter og to samarbeidsavtaler mellom Norge og Ghana ble signert under besøket.

Nedenfor finnes kort informasjon om besøket. Mer fyldig omtale finnes i nyhetssakene som ble publisert mens besøket foregikk - lenket opp via pekerne til høyre.

Oljefokus

Etter et møte med visepresident John Dramani Mahama, var Kronprinsparet til stede under signeringen av avtalen mellom Norge og Ghana om Olje for Utvikling (OfU). 

Under lunsjen var Ghanas arbeid med FNs Tusenårsmål var et hovedtema. Den generelle utviklingen på Tusenårsmålene er positiv, og Ghana blir omtalt som et av landene som gjør det best. 

The Ghana Summit er en årlig konferanse som samler internasjonale ledere innen olje- og gassektoren. I sin hilsen til de om lag 400 topplederne la Kronprinsen vekt på Ghanas muligheter som en ny, oljeproduserende nasjon.

Kronprinsparet fikk også muligheten til å møte representanter for ulike NGOer (non-governmental organizations). Både lokale og internasjonale organisasjoner tok opp ulike utfordringer de opplever i Ghana, både som følge av petroleumsvirksomheten og på andre samfunnsområder. 

 

Helse og kultur

Neste dag reiste Kronprinsparet til kystlandsbyen Ekumpoano. Sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte de frivillige og sykepleiere som arbeider på den lokale helsestasjonen. Oppgavene er i hovedsak tilsyn med mor og barn, diagnostisering og medisinering av malaria, diaré og hoste. I tillegg tilbyr helsestasjonen hiv-testing og oppfølging. Kronprinsesse Mette-Marit fikk se hvordan de med enkle midler påviser hiv-smitte, og fikk en innføring i hvordan pasientene følges opp. Sammenliknet med andre afrikanske land er smitteraten for hiv/aids lav i Ghana.  

Kronprinsparet fikk også anledning til å besøke et norskdrevet studiesenter i Brenu. Studentene kommer hovedsakelig fra Skandinavia, og følger kurset Environmental Management. Ekskursjoner til steder der de kan se Ghanas miljøutfordringer i praksis, er en viktig del av pensumet.

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsen og Kronprinsessen Elmina castle. Dette gamle fortet ble opprinnelig bygget av portugiserne i 1482, og flere tusen slaver ble tvangssendt fra Afrika via dette fortet. I dag står Elmina Castle på UNESCOs verdensarvliste, til minne om alle dem som ble berørt av slavehandelen og til advarsel om at noe slikt aldri må få skje igjen.

Om kvelden var Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit til stede på en mottakelse med norske bedrifter og nordmenn bosatt i Ghana. 

Fredsbevarende innsats

Konfliktforebygging og fredsbevarende innsats sto sentralt den siste dagen i Ghana.

Norsk politi samarbeider med politiet i Ghana om kjøreopplæring for kvinnelige offiserer. Kvinnene skal ut i FN-oppdrag og kjørekunnskaper er nødvendig for at de skal kunne arbeide i felt. En av de deltagende politikvinnene ga Kronprinsparet en presentasjon av treningsopplegget, og det ble også anledning til å snakke med noen av de 50 politioffiserene om oppdragene de skal ut på og om betydningen av opplæringen som de får. Kronprinsparet fikk også overvære selve kjøretreningen som foregikk på stranden, og Kronprinsessen fikk selv forsøke seg. 

Training for Peace-programmet er en viktig del av Norges arbeid med freds- og sikkerhetsspørsmål i Afrika. Programmet finansieres av norske myndigheter, og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim signerte en ny femårsavtale under besøket. Kofi Annan International Peacekeeping Training Centre (KAIPTC) har vært en del av programmet siden 2005. Kronprinsparet fikk en orientering om senterets viktigste oppgaver, en omvisning, og anledning til å besøke et av klasserommene hvor opplæringen pågikk.

I Tema havn fikk Kronprinsparet en omvisning om bord på det norske forskningsskipet Fridtjof Nansen. Skipet er en del av Nansen-programmet, som samler inn data og informasjon om marine ressurser i utviklingsland. Siden 2009 har skipet spilt en viktig rolle i Olje for Utvikling-samarbeidet, ved å kartlegge hvilken effekt oljeboring har på livet i havet.

Det siste besøket på Kronprinsparets reise i Ghana gikk til Ghacem - en sementfabrikk grunnlagt av ghanesiske myndigheter i samarbeid med norske Norcem AS (nå Scancem) tilbake i 1967. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk se nærmere på lokalene og produksjonsprosessene. De fikk også møte noen av dem som arbeider her.



02.07.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Fakta om Ghana

Hovedstad: Accra
Største byer: Accra og Kumasi

Størrelse: 238.537 km²
Befolkning 2011: ca 23,5 millioner
Offisielt språk: Engelsk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2011: President John Evans Atta Mills

Politiske og diplomatiske forbindelser mellom Norge og Ghana er svært gode, og styrkes nå gjennom etablering av norsk ambassade i Accra. Denne ventes å åpne i løpet av 2011.

Forbindelsene mellom Norge og Ghana er økende, spesielt siden Ghana er i ferd med å bli en olje- og gassnasjon. Norsk bilateral bistand domineres av Olje for Utvikling (OfU), og et titalls norske institusjoner er involvert i OfU-programmet. Ghanesiske myndigheter har også anmodet om samarbeid innen klima og ren energi.

Kilde: UD