Hopp til hovedinnhold

Kafé Dronning Joséphine

Kunstkafeen "Dronning Joséphine" er en del av publikumstilbudet ved Oscarshall. Kanskje må kaféen holde stengt også denne sesongen, men nyt gjerne medbrakt lunsj i parken omkring lystslottet.

Kafé Dronning Joséphine serverer normalt lunsjmat og bakverk, kaffe/te og mineralvann, i tillegg til lunsjkurver man kan ta med seg ut i parken. 

Dersom kafeen vår må holde stengt, er det er flere muligheter for den som vil hygge seg med en matbit i parken. Ta med egen niste hjemmefra eller dra innom kafeén i Folkemuseet. Der vil de selge lunsjpakker i sommer, som man kan ta med inn i parken på Oscarshall. Kaféen i Gartneriet rett ved Oscarshall er også åpent i helgene.

Vi satser på å kunne åpne Kafé Dronning Joséphine igjen sommeren 2022 om det ikke går i sommer.

Dronning Joséphine har bord både ute og inne. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Startet som galleri

Fra 2013 til 2016 var dette et kunstgalleri - Galleri Dronning Joséphine - med en liten kafé knyttet til. Fra 2017 ble dette endret. Da Dronning Sonja KunstStall skulle åpne i Slottsparken ble det besluttet å avslutte galleridriften på Oscarshall og heller utvide kafeen.

Men det er stadig mulig å se kunst her. På veggene i kafeen henger grafikk i regi av Queen Sonja Print Award (QSPA), som også er til salgs. Så hvis noe faller i smak, kan du ta kontakt med QSPA. 

Hvorfor Dronning Joséphine?

Oscarshall sto ferdig i 1852, bygget på oppdrag av Kong Oscar I, og oppkalt etter ham. Men det var ikke bare kongen som var engasjert i byggingen – også dronningen, Joséphine, var sterkt involvert i prosjektet. Så involvert at noen har hevdet det lille slottet heller burde vært oppkalt etter henne.

Mange norske kunstnere og håndverkere fikk oppdrag med utsmykking og innredning av Oscarshall – navn som Joachim Frich, Adolph Tidemand og Hans Gude er blant dem. Kong Oscar og Dronning Joséphine var i det hele tatt svært kunstinteresserte, og det var de som la grunnlaget for den fine samlingen av eldre norsk kunst som finnes på Det kongelige slott i dag.

Dermed synes det bare rett og rimelig at også Dronning Joséphine skulle få noe oppkalt etter seg på Oscarshall.

 

04.06.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Åpningstider 

Oscarshall og det tilhørende parkanlegget er åpent fra 3. juni til 27. august 2023.

Den gamle portnerboligen rommer nå publikumssenter og museumsbutikk. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff
Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie.