Hopp til hovedinnhold

Møre og Romsdal 2012

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte Stranda, Hareid, Herøy, Haram, Molde og Rauma under sin fylkestur til Møre og Romsdal 24. - 26. mai 2012.

Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus fikk vil oppleve sin første fylkestur disse dagene, siden Jansløkka barneskole i Asker var tatt ut i streik.

Vestlandsnaturen viste seg fra sitt mest spektakulære da Kongeskipet gikk inn Geirangerfjorden på fylkesturens første dag. Innseilingen til Geiranger er noe av det mest overveldende som finnes – noe man ikke glemmer, sa Kronprins Haakon i talen sin ved fjordsenteret senere på dagen. Fra Geiranger bar det i veteranbil til Flydalsjuvet, der en storslått utsikt og reisens første pressemøte ventet Kronprinsparet.

Utenfor Fjordsenteret var det stelt i stand til folkefest med taler og allsang. Barn fra Ringstad skole framførte utdrag fra musikalen «Barnas Miljøkonferanse», og det ble både tradisjonsmusikk fra Jårångstausene og jazz med bandet Foursticks. De kongelige fikk også se utstillingen "Staurgale" og sjansen til å prøve kulinariske spesialiteter fra området. Prins Sverre Magnus fikk smake på både gravlaks og røkelaks.

Hareid  

Om ettermiddagen gikk Kronprinsen og Kronprinsessen i land i Hareid. Kommunen har et variert næringsliv med både fiske og jordbruk, maritim industri, trevare- og møbelindustri. Men Hareid har også et velutviklet kulturliv, noe Kronprinsparet fikk erfare i parken der de ble traktert med både musikk, sang og dans. Fra folkefesten i parken reiste Kronprinsparet til Hadartun eldresenter, der de fikk møte tilsette og beboere i vinterhagen.

I Brandal ligger Ishavsmuseet Aarvak. Det ble etablert for å bevare og formidle den rike ishavstradisjonen på Vestlandet. Det er et viktig dokumentasjons- og opplevelsessenter, med en stor samling gjenstander i tillegg til en omfattende film og foto fra polare områder. Kronprinsparet fikk høre historia om Brandal og ishavsskutene – og historier direkte fra veteraner fra fangsttiden.

Herøy  

Turens andre dag var viet Herøy og Haram, og om morgenen gikk Kronprinsparet i land på kaia i Fosnavåg. Her var det rigget i stand underholdning med musikk og taler – før en tur med kvinneskipet Embla. De kvinnelige roerne fraktet Kronprinsparet og Prinsesse Ingrid Alexandra over havnen.

Herøy kommune ligger på åtte øyer, og mye av næringslivet er knyttet til fiskeri, oppdrett, offshore og sjøfart. Fosnavåg ble kåret til Årets næringsby i både 2008 og 2011, og i talen sin ga Kronprinsesse Mette-Marit Herøy kommune ros for innovasjon og nyskaping: 
- Det er tre ting jeg har lyst til å løfte frem om Herøy her i dag. Det er: Betydningen av stimulerende konkurranse, satsing på ung arbeidskraft og til slutt: Bærekraftig ressursforvaltning.

På Havilahuset fikk Kronprinsparet møte representanter for næringslivet i området og en orientering om fisket og offshorevirksomheten slik den var – er og kan bli.

Det siste besøket i Herøy gjekk til Runde miljøsenter. Forskningsstasjonen promoterer bærekraftig teknologi innen fiskeri, fangst og energiproduksjon. Senteret ligg i et fredet og svært sårbart naturområde og bruker det fremste innen miljøteknologi. I 2011 vart den berømte Rundeskatten flytta hit. Kronprinsen og Kronprinsessen fikk se en del av den fantastiske skatten – et av de største myntfunnene som er gjort i Europa.  

Haram

Om ettermiddagen kom Kronprinsparet til Brattvåg i Haram kommune. Haram er den største industrikommunen i Møre og Romsdal, og det bar rett på bedriftsbesøk til Rolls-Royce. Marindivisjonen her er verdensledende innen skipsdesign og utstyr til skip, og i Brattvåg har de en bedrift med over 500 ansatte.  

Det bur mennesker med bakgrunn fra mer enn 60 nasjoner i Haram, noe som satte sitt preg på miljøgaten i sentrum av Brattvåg under besøket. På sin vandring fikk Kronprinsparet anledning til å hilse på flere av de frammøtte. Det ble et spesielt møte med krigsveteranen Olav Rogne. Med sine 98 år er Rogne bygdas eldste og har hilst på både Kong Haakon og Kong Olav tidligere.

I talen sin pekte Kronprins Haakon på det gode arbeidet med inkludering og integrering i kommunen:
Jeg vet at kommunen har utviklet et pilotprosjekt som handler om å kombinere aktiviteter i lokalsamfunnet med praktisk språkopplæring, lokal samfunnskunnskap og tiltak for inkludering. Resultatene er gode – og de aller fleste som har kommet hit er i ordinær jobb. Dette tror jeg kan være til inspirasjon for andre kommuner.

Molde

Den siste dagen gikk Kronprinsen og Kronprinsessen i land på Honnørbrygga i Molde. Med jazz og Streetparade ble De kongelige ledsaget til det Moldes nye kulturhus, Plassen.  Her underholdt gruppa Downwelling med sin egen funky jazz.  

Ved Veksthuset på Glomstua får et trettitalls misbrukere hjelp og behandling for rusavhengigheten sin. Det blir lagt stor vekt på åpen og direkte kommunikasjon i behandlingen, med fokus på bevisstgjøring, mestring og selvrespekt. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk snakke med både tilsette og pasienter under besøket.

Ikke langt frå Veksthuset står den berømte Kongebjørka i Molde. Det var her Kong Haakon og Kronprins Olav søkte tilflukt for tyske bombefly i april 1940. Bildet av de to under bjørka ble et viktig symbol på norsk motstand. Det er ikke det samme treet som står her i dag, men Kronprinsparet kunne besøke stedet og bjørka som Kong Harald plantet her i 1992.

En omvisning i produksjonslokalene til Brunvoll rundet av besøket i Molde. Brunvoll har bygd opp en moderne produksjon i Molde og eksporterer baugpropeller til hele verden. Virksomheten er også en pådriver for tettere samarbeid mellom industrien og videregående skole. Nå er det fjerde generasjon Brunvoll som styrer den tradisjonsrike bedriften, som blant annet har levert baugpropeller til Kongeskipet.

Rauma

Om ettermiddagen kom Kronprinsparet til Vengjesdalen i Rauma. Toppen av Litlefjell var målet da Kronprinsen, Kronprinsessa, Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus la i vei sammen med barn og voksne fra området. Oppe på Litlefjell vart det servert kaffe og en matbit, og Kronprinsparet møtte media til et avsluttende pressemøte. Rauma har tatt mål av seg til å bli «verdas beste kommune for naturglade menneske», noe Kronprinsessen kunne underskrive på:

- Etter en fantastisk tur til toppen av Litlefjellet i dag, har i alle fall jeg blitt overbevist: Rauma er et unikt reisemål for alle som er glad i å ferdes i vakker natur. Tusen takk til alle som gikk til Litlefjellet sammen med oss!

Avsluttet i Åndalsnes

Et kulturarrangement med musikk og taler i sentrum av Åndalsnes avsluttet fylkesturen til Kronprinsparet i Møre og Romsdal. Kronprinsessen avsluttet med å takke for den varme mottakelsen alle steder under reisen::

Reisen har gitt oss sterke natur- og kulturopplevelser. Og ikke minst har vi hatt gleden av å møte og snakke med veldig mange spennende mennesker. Vi har satt stor pris på at så mange ville dele opplevelsene her i Møre og Romsdal med oss.

Takk.


11.07.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook