Hopp til hovedinnhold

Velkommen til våre parker!

Tusenvis av mennesker besøker Slottsparken hver dag. I sesongen finner også svært mange veien til Dronningparken og parken ved Oscarshall. Dette er vi veldig glade for! Vi er også glade for at dere bidrar til å ta vare på parkanleggene ved at dere er skånsomme når dere bruker dem.

Vi har noen regler som regulerer hva som er tillatt og ikke. Disse har vi for at alle våre besøkende skal ha det hyggelig, og for at parkene ikke skal bli skadet.

Spis og kos deg

Alle kan ha piknik i parkene, men det er ikke lov til å grille. Vær også snill og bruk søppelkassene til det du ikke vil ta med hjem igjen.

Hunder er velkomne

Både mennesker og dyr er hjertelig velkommen, men hunden må du ha i bånd hele året, og vi setter stor pris på at du ikke lar den gå i bedene, grave eller gjøre fra seg der.

Den delen av Slottsparken som kalles Dronningparken har vært parkanlegg helt siden 1700-tallet. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Foto er lov

Fotografering er ikke noe problem, men skal du spille inn en film må søke om særskilt tillatelse. Bryllupsfotografering i parken omkring Oscarshall er også tillatt, så lenge det ikke forstyrrer andre besøkende. Det er ikke nødvendig å søke om tillatelse til slik fotografering, så lenge det er til privat formål.

Ballspill er lov

Du kan spille ball, leke og hygge deg i Slottsparken, men det er ikke lov å sette opp volleyballnett, fotballmål eller lignende. Husk å ta hensyn til de andre gjestene i parken og til planter, busker og trær.

Du kan både jogge og sykle

Det er lov å springe og sykle i Slottsparken, men bare på grusgangene. Vi vil gjerne at du som sykler tar hensyn til alle som går, og at du holder deg til 5 km/t – det tilsvarer omtrent gangfart. Har du dårlig tid så er det fint om du velger en rute utenfor parken.

Hjelp oss å ta vare på parkens praktfulle trær. Noen av dem er 250 år gamle... Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Hvis du bruker parken til trene, setter vi stor pris på at du ikke bruker benkene til spensthopp og slikt. De er rett og slett ikke bygget for å tåle en slik belastning, og det er heller ikke så hyggelig for dem som kommer etter deg. Så hold skosålene på bakken og finn deg heller en trapp - det er flere av dem i parken, og de tåler helt fint å bli hoppet på.

Gå så mye du vil på gresset

I våre parker er det selvsagt lov til både å gå og ligge på gresset. Men det er fint om dere ikke går på avmerkede områder med nysådd gress. Det kan også være tider på året (særlig om våren) når bakken er sårbar og mange føtter kan gjøre stor skade. Da vil vi sette opp skilt og be dere bruke stiene i den perioden.

Nyt blomster og trær!

Slottsparken har over tusen trær - noen av dem har vært med oss i 250 år. Du hjelper oss å ta vare på dem dersom du ikke klatrer eller henger i grenene - og heller ikke lar barna gjøre det. Det er ikke tillatt å feste strikker, slynger og liknende treningsapparater i trærne, og heller ikke lov med hengekøye eller slakkline. De fleste løsninger kan dessverre gjøre skade.

Lukt gjerne på blomstene, men la dem stå i fred. Ikke plukk dem, og ikke tråkk inn i blomsterbedene. Vi vil gjerne at alle skal få nyte samtlige blomster, så det er heller ikke lov å plukke markblomster her.

Dette er heller ikke tillatt:

  • Parkering eller ferdsel med motorisert kjøretøy  
  • Inntektsbringende virksomhet (som salg, innsamlinger, vervekampanjer, trening, utdeling av reklamemateriell og liknende)
  • Annonsering for inntektsbringende virksomhet, herunder for treningsgrupper, konserter, kulturarrangementer og liknende
  • Å «ommøblere» i parken ved å flytte på benker og avfallsbeholdere
  • Å lage natursti, hinderløype etc. ved at elementer bringes inn i parken og rigges til
  • Å telte i parken

 

18.01.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Slottsparken på Facebook

Slottsparken har sin egen side på Facebook. Her finner du bilder av parken gjennom årstidene, innblikk i parkens historie, informasjon om nye planer og pågående arbeider.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken - eller interessert i hvordan en slik stor bypark drives.

Kuleløk (Allium) i Dronningparken, Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff
Fakta

Slottsparken på Instagram

Du kan også følge Slottsparken på instagram. Her finner du flere bilder av parkens blomster og trær. Mye deles både til Instagram og Facebook.

Siden passer for alle som er glad i Slottsparken eller setter pris på trær og blomster generelt.

Blomstrende kirsebær i Kronprinsesse Märthas hage. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff