Hopp til hovedinnhold

Utstillingen 2015

Slottet dekker til fest var tittelen på utstillingen sommeren 2015. I fire vakre saler var det dekket festbord med det flotteste Slottet har å vise fram av glass, sølv og servise.

I Daglige spisesal, Lille festsal, Store festsal (ballsalen) og Store spisesal var det dekket historiske tafler slik de var ved en gitt anledning tilbake i tid. Guidene fortalte om kongelige tafler, om gjenstandene på hver oppdekking og hvordan et tilsvarende måltid arter seg i dag.

Kong Olavs fødselsdagslunsj

Den 1. juli 1963 ble det holdt fødselsdagslunsj for Kong Olav for 22 personer. Bordet i Daglige spisesal ble dekket slik det var den gangen:

Bordet var dekket med det såkalte Olav Vs servise. Serviset ble laget på Porsgrunds Porselænsfabrik spesielt til dette rommet, med dekor som er inspirert av den pompeianske dekoren på veggene.

Ved kong Olavs kuvert sto en oppsats til salt, pepper og sennep samt en sukkerbøsse han alltid brukte i Daglige spisesal. Kongens meny sto i en menyholder med C&M-monogram, det vil si Prins Carl og prinsesse Maud.

Både serviset og bestikket med med Kong Olav Vs monogram var en del av gavene Kongen fikk til sin 60-årsdag, som også omfattet møbler og annet utstyr til Den daglige spisesal.

Dessertbord fra Dronning Mauds tid

I Lille festsal dekket vi et dessertbord med dekketallerkener, dessertbestikk og kandelabre, alt i forgylt sølv, som var en del av kroningsgaven Dronning Maud fikk av det engelske folk i 1906. Kroningsgaven kom i fem jernbeslåtte eketreskasser. To av dem var stilt ut ved bordet.

Dessertserviset omfatter i tillegg til tallerkener, isurner, fruktkurver, etasjefat og konfektskåler. Det ble kjøpt inn til Slottet av den norske stat i forbindelse med innredningsarbeidene i slutten av 1840-årene. Krystalloppsatsene med blomster er fra Paléet (som var kongebolig før Slottet sto ferdig). De tilhører beholdningen som ble kjøpt inn i 1845. Glassene stammer også fra Paléet og er fra kong Karl Johans tid.

Lunsj fra Bill Clintons statsbesøk

Oppdekningen i Store festsal viste en litt forminsket utgave av lunsjen som ble holdt i anledning Bill Clintons statsbesøk 1. november 1999. 

Dekketallerkenene av sølv var en del av kroningsgaven til Kong Haakon fra det danske folk. Serviset er det såkalte "Statens servise" som ble produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik fra 1907 og fremover. Riksvåpenet slik det er gjengitt på serviset er den versjonen Eilif Peterssen formga etter unionsoppløsingen. Bestikket er det såkalte "Statens bestikk" som ble kjøpt inn i slutten av 1850-årene. De såkalte «Bøhmiske glassene» har kong Haakons og dronning Mauds monogram.

Vikingoppsatsen midt på bordet var en gave til Dronning Maud fra damer i Kristiania til hennes fødselsdag 26. november 1905. Oppsatsen består av syv partier og veier til sammen 103 kilo. Sølvbollene på hver side av Vikingoppsatsen hører til den såkalte "Oslo-gaven" som ble gitt til daværende Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha i anledning sølvbryllupet i 1954. 

Stortingsmiddagen 2014

I Store festsal viste vi en forminsket utgave av Stortingsmiddagen som ble holdt 16. oktober 2014. Det er dekket med 104 kuverter, mot 177 opprinnelig.

Serviset brukes alltid i Store spisesal, og var en gave til Kongeparets 60-årsdager. Dekoren på de ulike tallerkenene er utformet med utgangspunkt i den pompeianske dekoren i rommet. Det er også mønsteret i damaskdukene og seviettene. 

Kandelabrene på hovedbordet var de såkalte "Stortingsstakene" og var gaver fra Stortinget ved ulike jubileer i Kong Haakons og Kong Olavs regjeringstid. På utstikkerbordene sto "Fakkelstakene" - brennforgylte franske bronsestaker fra ca 1810-1815.

Blomsteroppsatsene var plassert i Warwick-urnene som er i forgylt sølv som var en del av kroningsgaven til Dronning Maud fra det engelske folk. Som et supplement til Warwick-urnene fikk Kong Haakon den såkalte "Kongebollen" som gave fra Stortinget i anledning 80-årsdagen i 1952. Bollen tar opp i seg elementer fra Warwick-vasene. Skålene i forgylt sølv som står rundt på bordene er også gaver som har kommet til ved ulike jubileer.

Menyen bestod av råmarinert laks, pastinakkchips og reketartar til forrett, deretter suppe av poteter fra Slottsparken med kalvebrissel, syltet sopp og trøffel, elg fra Sikkilsdalen med jordskokk og rosenkål. Til dessert ble det servert sitron-og bringebærterte og dillsorbet.

 

17.08.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Elever pynter Kongens bord. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff