Hopp til hovedinnhold

Gavereglement

I 2015 fastsatte De kongelige en ny gavepolicy for Kongehuset: «De kongelige tar ikke imot private gaver fra kommersielle aktører.»

Det er lang tradisjon med gaver til kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap, på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har De kongelige satt stor pris på.

Samtidig er samfunnet i forandring på dette området og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset gikk derfor gjennom praksisen for mottak av gaver for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, og vedtok nye og klare retningslinjer for gaver til De kongelige.

Kongehuset vil fortsatt ta i mot gaver i offisielle sammenhenger. Da foregår overrekkelsene i hovedsak i full åpenhet med presse til stede. Andre gaver sendes til Slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

Registrering av gaver

Alle gaver som mottas av Kongehuset registreres i et eget gaveregister. Gaver til en anslått verdi av mer enn 1 000 kroner publiseres her på kongehuset.no. Private gaver fra familie og venner blir ikke offentliggjort.

Gavelisten er tilgjengelig som PDF via lenkelisten.
Oppdateringer publiseres normalt kvartalsvis.

Siste oppdatering ble foretatt 14. september 2023, da oversikten over gaver mottatt første halvår 2023 var ferdigstilt.  

Gavereglement for medarbeidere

Det kongelige hoff har utarbeidet egne retningslinjer for mottak av gaver og fordeler til medarbeidere ved Hoffet. Retningslinjene trådte i kraft april 2018, og er tilgjengelige som PDF via lenkelisten.

 

14.09.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook