Hopp til hovedinnhold

Utstillingen 2016

I 2016 var det 25 år siden Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja ble Norges Konge og Dronning. Sommerens utstilling var viet jubileet Kongepar i 25 år.

Utstillingen fokuserte på begivenhetene rundt tronskiftet og viktige elementer i Kongeparets gjerning.

Tronskiftet og signingen

17. januar 1991 klokken 22.15 sovnet Kong Olav V inn på Kongsseteren med sine tre barn, Kronprins Harald, Prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid, rundt seg. I samme øyeblikk fikk Norge ny konge, Harald V. Dronning Sonja ble Norges første dronning på 53 år. Utover natten og i dagene som fulgte ble Slottsplassen forvandlet til et hav av lys og blomster fra alle dem som ønsket å vise sin deltakelse.

Gjennom bilder, video og formidling får publikum oppleve dagene rundt tronskiftet, den høytidelige edsavleggelsen for Stortinget og signingshøytiden i Nidarosdomen 23. juni.

Kongegjerningen

Etter tronskiftet i 1991, måtte Kong Harald og Dronning Sonja finne sin egen form og meisle ut sin gjerning i samspill med nasjonen. I deres regjeringstid har Norge gjennomgått en rivende utvikling og gjennomlevd store begivenheter på godt og vondt. Kongehuset har vært en del av utviklingen, og Kongeparet har vært nær folket i glede og sorg.

Utstillingen viser glimt fra noen av disse mange møtene. Både i gledesstunder og ved alvorlige og tunge tider, som ved naturkatastrofer og etter terroraksjonen 22. juli 2011.

Kongeparet har også definert sine egne satsningsområder. Utstillingen viser eksempler på noen, som arbeidet med klima- og miljøspørsmål, idrett og kultur.

Jubileumsparken

I anledning Kongeparets 25-årsjubileum var det ekstra mye å se og gjøre i Slottsparken gjennom sommeren. 

Det var leselysthus og bokbytte, utstilling av historiske fotografier og informasjonspaviljonger langs Bredveien, boulebane og belgplantebed. Den Norske Turistforening hadde hytter i parken, bemannet flere dager i uken, og Kongens Garde inviterte både på drilloppvisning og aktivitetsdager.

Alle aktiviteter i parken var gratis og åpne for alle. Følg pekeren til høyre for mer informasjon.

 

14.12.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook